Autoritățile pot fi date în judecată pentru Pilonul II, spune un senator liberal

Data publicării:
iulia scantei

Contribuția angajaților la Pilonul II nu trebuie sub nicio formă să fie redusă, în contextul în care există o presiune pe fondul naţional de pensii din cauza îmbătrânirii populaţiei, consideră reprezentanţii mediului de afaceri. Declaraţiile vin în contextul în care statul anunţă o regândire a Legii pensiilor şi a Pilonului II. Cei care au contribuit timp de 10 ani deja au pierdut 1,1 miliarde de euro, pentru că autorităţile nu au respectat calendarul de creştere a participaţiei la Pilonul II. Cei nemulţumiţi pot da statul în judecată, spune un senator PNL.

Consiliul Investitorilor Străini transmite Guvernului că Pilonul II este un instrument esențial de economisire pentru pensie, asta după un alt avertisment al Camerei de Comerț Americane. Investitorii străini spun că statul ar trebui să respecte calendarul de majorare a contribuţiilor la pensiile administrate privat. O opinie susţinută şi de reprezentanţii fondurilor de pensii.

„Deja din momentul în care graficul creşterii contribuţiilor nu a fost respectat, din acel moment practic sistemul nu a mai funcţionat conform legilor care ar fi trebuit să îl guverneze, ăsta e motivul pentru care noi nu doar că susţinem ca suma actuală să rămână sau ca nivelul contribuţiilor să fie ca acum, noi ne dorim să revenim la graficul iniţial al contribuţiilor şi mai mult decât atât, să încercăm să vedem în ce măsură aceste contribuţii să fie chiar mai mari decât sunt în acest moment, pentru a face într-adevăr pensia privată cât mai relevantă pentru contribuabil, deci în momentul de față nu aș vrea să ma hazardez să spun mai mult de atât, pentru că diavolul stă în detalii şi detaliile vor conta foarte mult şi eu sper să nu auzim astfel de detalii”, a declarat Radu Crăciun, președintele Asociației pentru pensii.

Contribuţia virată către Pilonul II a plecat de la 2% din venitul brut în 2008 şi trebuia să ajungă la 6 la sută în 2016. Însă, după mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016, dar a scăzut la 3,75% anul acesta. Drept urmare, românii care au contribuit timp de 10 ani au acum mai puţini bani în conturi. Datele Asociaţiei pentru pensii private arată că sumele sunt cu aproape 13% mai mici, ceea ce înseamnă o scădere de 1,1 miliarde de euro.

Informaţiile privind o reducere la 0 a contribuţiei la Pilonul II sunt negate de preşedintele PSD.

„Despre ce Pilon II de pensii putem vorbi în condițiile în care nimeni în mod oficial nu a prezentat un proiect?”, a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD.

În acelaşi timp, participanții la fondurile de pensii private obligatorii pot da în judecată statul și să solicite despăgubiri, spun reprezentanţii PNL. Asta pentru că, prin diminuarea contribuției, suma acumulată în contul personal a fost afectată. Demersul poate fi făcut însă abia când vor ieşi la pensie...

„Cine ajunge în situația de a solicita beneficiile din aceste două tipuri de pensii ar putea să formuleze o acțiune în instanță și să solicite recalcularea, așa cum era prevazut inițial”, a explicat Iulia Scântei, senator PNL, membră în Comisia juridică.

Șapte milioane de români au active de 42 de miliarde de lei în conturile Pilon II. Dar statul se va baza tot mai mult, în anii următori, pe fondurile din Pilonul II pentru a plăti pensiile românilor. Deja a luat 2,1 miliarde de lei după reducerea contribuţiei la pensiile obligatorii administrate privat anul acesta, reiese din Programul de Convergenţă 2018-2021, publicat de Ministerul Finanţelor.

Citiți și: 

Tăriceanu: Pilonul II de pensii, supapă necesară și foarte utilă

Incertitudine asupra pilonului II de pensii

PNL propune creșterea contribuției la Pilonul II. Cât ar fi pensia suplimentară în acest caz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri