Bebeluș născut în dispensar pentru că ambulanța nu a ajuns la timp

Data publicării:
ambulanta zapada

Zeci de medici şi asistente au înfruntat viscolul şi zăpada pentru a ajunge la pacienţii aflaţi în localităţi blocate de nămeţi. Doar în Iaşi au fost 11 astfel de cazuri în care gravide şi bolnavi au ajuns la spital cu şenilata sau cu autospeciala pentru victime multiple. Cel mai tânăr pasager a fost un bebeluş născut într-un dispensar de la sat pentru că ambulanţa nu a putut ajunge la timp să o ducă pe mamă la spital.

Trei ore si jumătate pentru un traseu de doar 60 de kilometri. Un drum de calvar, prin viscol si nămeţi, parcurs de pompierii din Iași care au încercat să ajungă la o tânără de 18 ani, gravidă în opt luni. Salvatorii au ajuns la fată abia după ce aceasta a născut cu ajutorul unei asistente de pe ambulanţa din localitate.

„Drumul greu. De dimineaţă de la ora şapte stăm cu ea, a născut la 11:25, drumul foarte greu, dar am ajuns cu bine. Asta este important”, a spus asistenta.

„Copilul zăpezii", un băiat de trei kilograme şi jumătate, va purta numele Mateo Cătălin.

„A fost greu, acum mă simt mai bine. A fost drumul, dar când am ajuns cu doamna asistentă, a fost bine”, a spus mama.

La scurt timp după ce mama şi copilul au ajuns la maternitatea „Cuza Vodă" din Iaşi, o altă tânără gravidă a fost adusă, cu şenilata, din comuna Slobozia. Pompierii au dus-o pe braţe până în unitatea medicală.

„Ninsoarea şi vântul care a viscolit zăpada a îngreunat intervenţia pompierilor ieşeni. Am avut cazuri cu probleme respiratorii, femei gravide aflate în travaliu şi chiar o mămică, care a născut într-un cabinet medical într-o comună îndepărată”, a declarat căpitanul Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Situaţii dificile au fost şi la Vaslui, acolo şapte gravide și o fetiţă de un an și șapte luni au fost preluate de ambulanțe și duse la spitalele din județul Vaslui. Un bărbat de 44 de ani a suferit degerături la mâini și a fost dus cu ambulanța la unitatea medicală din Huși. Tot din cauza frigului, un alt barbat a ajuns la același spital, suferind de hipotermie.

Nici Oltenia nu a fost ocolită de probleme similare. Astfel, pe Drumul Judeţean 542 A, între Caracal şi Rotunda, o ambulanţă a fost blocată în nămeţi şi a ajuns cu întârziere la o femeie, de 84 de ani, cu astm bronşic. Ambulanţa nu a mai putut înainta din cauza zăpezii adunate pe carosabil. Abia după ce echipajele ISU au acţionat cu două utilaje de deszăpezire echipajul medical a ajuns la pacientă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri