Biziday | Meserii noi pentru o lume în schimbare

Data publicării:
meserie bun

Forumul Economic Mondial estimează că două treimi dintre elevii care se află acum în ciclul primar vor avea la un moment dat meserii care nu există în prezent. Sună ca un scenariu științifico-fantastic, dar procesul a început deja și în mare parte, a fost declanșat de noile tehnologii.

Se estimează că jumătate din populația globului deține un telefon inteligent, în condițiile în care primul IPhone a apărut abia în 2007. Desigur, un telefon inteligent neconectat la internet și fără aplicații e doar un telefon obișnuit. Doar că mult mai scump. În afara celor care produc telefoanele propriu-zise, mai sunt și cei care produc aplicațiile. E greu de spus câți oameni lucrează strict în acest domeniu, dar ca să aveți un ordin de mărime, trebuie să știți că de pe Google Play și App Store se pot descărca în prezent peste 3 milioane de aplicații. În plus, meseria de dezvoltator de aplicații pentru telefoanele inteligente este și una bine plătită, lucru care se întâmplă cu toate meseriile care au apărut în ultimul deceniu.

Dacă aveți un smartphone, e aproape imposibil să nu îl fi folosit vreodată pentru a vă accesa contul de Facebook. Mark Zuckerberg a lansat rețeua de socializare în 2004 și în prezent, există 1,5 miliarde de conturi de Facebook. În popularitate au câștigat și Twitter sau Instagram, și în afara celor care le folosesc pentru a ține legătura cu prietenii sau pentru a posta poze, rețelele de socializare s-au dovedit extrem utile companiilor sau vedetelor care vor să se promoveze în mediul on-line. Prin urmare, tot mai multe companii au și un departament de Social Media, în care lucrează cei care administrează conturile de Facebook sau Twitter ale firmei.

Meseria de șofer Uber este și ea una nouă, căci compania a fost înființată abia acum șapte ani. Între timp, Uber a ajuns să valoreze 62 de miliarde de dolari și practic, oricine are un permis de conducere valid, o mașină și un smartphone poate să își rotunjească veniturile cu ajutorul acestei aplicații. Doar în Statele Unite, Uber are 330 de mii de șoferi înregistrați și numărul este dublu față de anul trecut.

Pe de altă parte, sunt șanse ca la un moment dat, Uber să nu mai fie atât de profitabilă, căci toți marii producători auto lucrează la mașina care se va conduce singură. Cele mai optimiste estimări spun că peste zece ani o să ne putem urca în mașină și aceasta ne va duce de una singură la destinație. Desigur, mașinile inteligente ar putea duce la dispariția unor meserii ca cea de taximetrist sau curier, dar pentru a crea și a programa autoturismele inteligente e nevoie de personal specializat.

Operator de dronă, inginer de turbină eoliană instalată în largul mării sau specialist în energie regenerabilă sunt alte meserii care erau practic inexistente în urmă cu un deceniu. Există însă și reversul medaliei, căci pe măsură ce tehnologia duce la apariția unor noi locuri de muncă, dispar și meserii care presupun o slabă calificare.

Cei de la Forumul Economic Mondial spun că în următoarele decenii, munca textiliștilor, poștașilor sau notarilor ar putea fi îndeplinită cu succes de roboți. Un proces similar s-a întâmplat în timpul Revoluției Industriale din secolul 18, însă în cele din urmă, oamenii s-au adaptat și s-au recalificat în meserii noi, mai bine plătite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri