Căldura a ajuns aproape de trei ori mai scumpă la polul frigului

Data publicării:
Termoenergetica începe miercuri probele la cald în sistemul de încălzire al Capitalei
Termoenergetica începe probele la cald în sistemul de încălzire al Capitalei. Foto: Digi24

Factura la căldură le dă fiori reci localnicilor de la Întorsura Buzăului, unul dintre polurile gerului din ţară. Întreţinerea pe ianuarie ajunge şi la cinci sute de lei: preţul energiei termice s-a dublat, iar primăria nu mai acordă subvenţii.

„Eu, normal, plăteam, la două camere, undeva la 106 - 110 şi acum am plătit 300”, spune o localnică.

Oamenii de la Întorsura Buzăului sunt sideraţi în faţa listelor cu întreţinerea. Costul încălzirii aproape s-a dublat acum o lună: gigacaloria costă 390 de lei. În plus, primăria a renunţat şi la subvenţia de 25 la sută.

Păi anul trecut plăteam un milion şi ceva şi acum patru - cinci milioane?”, spune un localnic.

Întorsura Buzăului are un sistem centralizat de termoficare, la care sunt legate toate instituţiile publice şi 540 din cele 600 de apartamente din oraş.

„Pe timpul iernii, temperatura la Întorsura Buzăului scade în mod frecvent sub minus 30 de grade Celsius. Cu întreţinerea mai scumpă, singura soluţie pentru localnicii care stau la bloc este încălzirea pe lemne. Iar astfel de depozite pot fi văzute, în această perioadă, aproape lângă orice bloc din oraş”, relatează Claudiu Loghin, jurnalist Digi24.

Costul încălzirii a explodat într-una dintre cele mai friguroase oraşe pentru că autorităţile locale nu reuşesc să asigure combustibil ieftin pentru centrala termică pe rumeguş. Consiliul Local are peste 2.000 de hectare de pădure, dar nu produce suficient. Aşa că trebuie să cumpere la preţul pieţei, ridicat de cele două mari fabrici de prelucrare a lemnului.

Zice nu pot, că tu nu-mi dai preţul pe care mi-l dă ăla şi eu nu pot să vând sub preţ”, spune Ştefan Platon, viceprimarul din Întorsura Buzăului.

Primăria le-a propus localnicilor de la Întorsura Buzăului să se asocieze, ca să poată lua fonduri guvernamentale pentru izolarea termică a blocurilor. Dar tot ar trebui să contribuie şi ei cu bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri