Caz revoltător în Iași! Un bărbat cu picioarele amputate, ținut de familie într-un coteţ, în condiții inumane

Data publicării:
barbat tinut in cotet iasi

Un bărbat de 51 de ani dintr-o comună din Iaşi trăieşte în condiţii greu de descris, într-un coteţ, în curtea fratelui său. Omul este bolnav, are ambele picioare amputate şi este tratat precum un animal. Autorităţile vor să-l ia şi să-l interneze într-un centru medico-social. Rudele, însă, l-ar vrea tot în cocioaba infectă: fără el, pierd pensia de handicap şi indemnizaţia de însoţitor. Vă avertizăm, imaginile care urmează vă pot afecta emoţional.

Frate: Asta e ușa. El e înăuntru. Astea sunt condițiile. Nu am avut ajutor!

Victima s-a născut cu probleme psihice. Nici propria mamă n-a mai putut să-i suporte ieşirile, aşa că l-a gonit de-acasă. A ajuns om al străzii. Iar în iarna lui 2013, după o noapte petrecută în ger, a degerat şi şi-a pierdut ambele picioare. De-atunci e complet dependent de ajutorul celorlalţi.

Frate: Așa îl închid. Are ușă are tot. Uitați!

Reporter Digi24: Și stă aici singur?

Frate: Stă aici singur. Mai vin seara.

Bărbatul trăiește în întuneric. Pe timp de iarnă, i se mai pun câteva vreascuri în soba improvizată. În rest, nici la baie nu e ajutat să meargă.

Reporter Digi24: Ați mâncat astăzi?

Bărbat: Nu.

Reporter Digi24: Aţi mâncat?

Bărbat: Nu!

Reporter Digi24: I-ați dat astăzi de mâncare?

Frate: Întâi îi dau ceaiul şi pastilele.

Asistenţii sociali au văzut multe la viaţa lor. Dar nici ei nu erau pregătiţi să descopere halul în care trăieşte sărmanul bolnav.

„Condițiile sunt dezastruoase. Domnul se afla într-un pat improvizat, acoperit acolo cu paturi, plăpumi. Ce avea el acolo. O sobă improvizată acolo”, spune Andreea Busuioc, asistent social primăria Schitu Duca.

Fratele bărbatului trăieşte în casă cu iubita sa, cu cele trei fiice ale acesteia dintr-o altă căsnicie şi cu soacra.

Frate: „Da în casă făcea scandal, sărea la fete, deci e periculos. Uitați-l, e înăuntru. Trebuie să îi dau un ceai. Pastilele”.

500 de lei e pensia de handicap a bărbatului bolnav. Încă 900 de lei e ajutorul de însoţitor. Nici nu-i de mirare că rudele şi-ar dori, totuşi, să nu plece de tot.

Iubita fratelui: „Nu are cine să aibă grijă de el. Trebuie să îi duci la pat să își facă nevoile, să ai grijă de el. O să îl iau înapoi. E fratele lui, dacă nu era fratele lui nu îl lua. I-am oferit ce s-a putut”.

„A fost transportat pentru evaluare suplimentară la UPU Spiridon. Menționez că echipajului nu i-au fost arătate documentele medicale”, spune Nicolae Pralea, purtător de cuvânt SAJ Iași.

Autoritățile locale încearcă să-i găsească bărbatului un pat liber într-un centru medico-social din județ.

E un caz dificil și pentru noi. Nu ne-am mai confruntat cu așa ceva până acum”, adaugă Andreea Busuioc, asistent social primăria Schitu Duca.

Rudele bărbatului speră, totuși, într-un ajutor din partea autorităţilor. Spun că vor să-i construiască bolnavului propria lui casă, pentru a rămâne împreună, ca o familie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri