Ce măsuri are pregătite România pentru femeile exploatate în Italia

Data actualizării: Data publicării:
andreea pastarnac, ministru romani de pretutindeni_govro

Andreea Păstârnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că fenomenul româncelor exploatate „se înregistrează de mai mulți ani în două regiuni din Italia, Sicilia și Calabria, dar suntem în prezent în situația unei escaladări deosebite”.

„Încercăm într-o misiune, mâine și poimâine, în Italia să aducem două tipuri de răspunsuri: să vedem ce se poate face în momentul acestei crize, dar să venim și cu mecanisme care să permită stoparea acestui fenomen”, a punctat ministrul.

Ea a adăugat că este o inițiativă la nivel bilateral de crearea a unui centru de asistență pentru persoanele vulnerabile la trafic.

În dialogul nostru cu autoritățile israeliene (n.r. - italiene), mâine și poimâine, vom încerca să vedem cum să putem să lansăm acest centru cât mai repede, pentru a avea la fața locului posibilitatea să acordăm asistență cetățenilor români aflați în situație de criză și celor care sunt victime ale traficului și ale fenomenului de munca forțată”, a precizat ministrul Andreea Păstârnac.

Întrebată care sunt cauzele pentru care acestei femei din România ajung să muncească în afara țării, în aceste condiții cumplite, ministrul a răspuns că acestea „sunt complexe”.

În ceea ce privește modalitatea în care aceste victime ale exploatării vor fi ajutate, ea a afirmat că în fiecare va primi sprijin în funcție de caz după ce vor fi aduse în România.

„Agenția Națională împotriva Traficului asigură fiecare victimă în funcție de cazul specific, povestea fiecăruia, asistență de specialitate. Acest mecanism e individual. Fiecare victimă are o poveste și are nevoie de o abordare specială”, a adăugat ministrul.

Astăzi, Guvernul României a dispus efectuarea unei vizite de lucru în Italia, după ce o investigație realizată de The Observer a dezvăluit că mii de românce care muncesc în fermele și serele siciliene sunt victimele sclaviei moderne. Trăiesc în condiții mizere, sunt obligate să muncească câte 12 ore pe zi, în căldură extremă, fără apă și fără a fi plătite, și sunt victimele agresiunilor sexuale și violurilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri