Ce se va întâmpla cu cinematograful „Favorit” din Drumul Taberei

Data publicării:
cinema favorit vechi

Un nou centru cultural se va ridica în Capitală, pe ruinele fostului cinematograf Favorit. Câţiva locuitori din Drumul Taberei au reuşit să convingă Primăria Sectorului 6 să le sprijine demersul. Instituţia va investi peste 12 milioane de euro în acest proiect. Contractul a fost semnat, vechea clădire a început deja să fie dărâmată, iar noua construcţie urmează să fie gata peste 3 ani.

Cinematograful Favorit a fost odinioară unul dintre cele mai mari din Bucureşti. În timpul perioadei comuniste, avea cei mai mulţi spectatori după cinematograful Patria.

„Îmi aduc aminte că erau nişte cozi foarte mari la bilete. Şi filme româneşti, şi filme străine. Era singura modalitate pe vremea aceea prin care puteai să te mai distrezi”, își amintește un locuitor al cartierului.

Închis de 20 de ani, cinematograful a devenit de-a lungul timpului o ruină.

„Era unul dintre cele mai frumoase cinematografe din Bucureşti. Şi arhitectura zonei era deosebită la vremea respectivă. Între timp, vedeţi că s-a cam ales praful”, spune un alt localnic.

„După anul 1990, a început să se degradeze, până când a ajuns într-o stare jalnică”, povestește Marilena Trică, reprezentantă a Grupului Inițiativa Favorit.

Câţiva locuitori din Drumul Taberei n-au stat cu mâinele-n sân şi s-au organizat în 2010 în Grupul Iniţiativa Favorit. S-au dus la Primăria Sectorului 6 şi au cerut să fie luate măsuri.

„Noi am intervenit la autorităţile locale şi au securizat zona, adică au pus grilaje, au pus un punct de pază”, spune Marilena Trică.

Pasul doi a fost să determine primăria Sectorului 6 să ridice pe ruinele cinematografului Favorit o clădire culturală. După 8 ani, au reuşit. Cartierul se va putea mândri cu un centru cultural de 12 milioane de euro.

„O să fie o sală majoră, o sală principală, care o să fie multifuncţională. Va putea funcţiona atât ca cinematograf, cât şi ca sală de teatru, de exemplu, sală de concerte”, explică Radu Teacă, arhitectul care se ocupă de proiect.

Noua clădire va avea câteva săli care vor acoperi şi nevoile unităţilor de învăţământ din cartier.

Peste sala asta mare principală despre care vorbeam, mai sunt încă două săli, care au circa 150 de locuri, tot multifuncţionale şi ele, şi care pot fi folosite pentru evenimentele din cartier, din zonă, pentru serbări de şcoală, de licee şi asa mai departe”, spune Radu Teacă.

Cetăţenii spun că vor sta cu ochii pe autorităţi în continuare.

Marilena Trică, Grupul Iniţiativa Favorit: „Noi avem de gând să monitorizăm în continuare atât constructorul, care va trebui să-şi respecte contractul, cât şi primăria de sector, care va trebui să asigure în permanenţă fonduri, deoarece nu vrem să se întâmple, exemplul îl aveţi aici, ca la metrou”.

Noul centru cultural ar trebui să fie finalizat în 2022.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri