Cine sunt cei cu pensii de peste 10.000 de lei în România. Cât ar câștiga statul din impozitarea lor

Data publicării:
bancnote 100 de lei bani_shutterstock_431687935
Foto: Shutterstock

Taxa de solidaritate ar urma să se aplice nu doar pensiilor speciale, ci tuturor pensiilor care depășesc 10 mii de lei. Fie de sine stătătoare, fie cumulate, bazate pe contributivitate sau nu. Practic, tot ce depășește 10 mii de lei va fi impozitat de către stat, astfel încât măsura să nu fie declarată neconstituțională. Potrivit analiștilor, impactul va fi unul nesemnificativ, de nici 10% din bugetul total de pensii speciale.

În România sunt peste 9 mii de beneficiari de pensii speciale. Aproape jumătate dintre ei primesc peste 10 mii de lei pe lună. Vorbim aici de foști magistrați, foști angajați din sistemul aeronautic civil și foști angajați ai Curții de Conturi.

Ce sunt pensiile speciale

„Pensiile speciale sunt speciale în sensul că nu sunt contributive. Oamenii nu au cotizat la sistemul de pensii pentru a putea avea acești bani la sfârșitul carierei lor. Avem o problemă legată de actualizare. Pensiile speciale nu doar că nu scad, ci ele cresc încontinuu”, a explicat Dragoș Pîslaru, fost ministru al muncii.

În această schemă a pensiilor de peste 10 mii de lei se mai încadrează alte 300 de persoane care au contribuit la sistemul de pensii, dar și 3.000 de militari, care nu ar intra în cursa impozitării, pentru că pensiile lor nu sunt plătite din sistemul public.

Nicio vorbă însă despre pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că sunt încadrate generic la indemnizații pentru limită de vârstă, plătite din bugetul Parlamentului. Asta deși, în unele cazuri, pensiile parlamentarilor depășesc 10 mii de lei, în funcție de numărul de mandate și se cumulează și cu pensiile din sistemul public.

Dragos Pîslaru, fost ministru al Muncii: „Înainte de a lansa în spațiul public orice fel de idee trebuie să faci un studiu de impact, în legislatie scrie lucrul acesta. Să vehiculezi praguri la 10.000 lei, să vehiculezi modul în care va fi aplicat un procent sau altul fără să ai un studiu făcut denotă lipsă de profesionalism”.

Deocamdată s-au făcut calcule la nivel ipotetic doar pe cele 4.046 de pensii de serviciu și 300 de pensii stabilite pe baza contributivității, deși ministrul Finanțelor a declarat că va fi impozitat aboslut tot ce depășește 10 mii de lei, astfel încât să evite ca măsura să fie declarată neconstituțională. Din discuțiile de până acum, pensiile mari ar urma să fie impozitate progresiv cu 30, 40 ori 50%.

Cât ar câștiga statul

Calculele pe baza datelor oficiale arată însă că statul nu ar câștiga mare lucru. Cel mult câteva sute de milioane de lei pe an.

Iancu Guda, analist financiar: „Pragul acesta de 10.000 de lei este foarte sus, de aceea cred că impactul este unul infim. Sub 10% din bugetul total de pensii speciale de aproximativ 9,5 miliarde ar fi afectat și pare să fie un praf în ochi prin care se testează opinia publică, care în asentimentul general este împotriva acestei nedreptăți pe pensii speciale”.

Apare însă o mare contradicție. Guvernanții vând acum ideea că sunt împotriva acestor pensii speciale foarte mari, deși, paradoxal, tot ei au fost cei care le-au introdus la acest nivel. Acum se propune o taxă numită generic de solidaritate, când, de fapt, este o taxă introdusă pentru a face faţă în condițiile în care bugetul nu mai reușește. Guvernul trebuie să facă rost rapid de aproape 7 miliarde de lei pentru a reuși să se încadreze până la sfârșitul anului în deficitul de 3%.

Urmează să fie realizat un grup de lucru între cei de la Ministerul Muncii și cei de la Ministerul Finanțelor să se stabilească exact câte pensii vor fi impozitate și care va fi procentul, astfel încât Ordonanța de Urgență care cuprinde acestă măsură să fie adoptată luna aceasta, până la rectificarea bugetară.

Pensii speciale

Total - 9.303

  • peste 10.000 lei - 4.046
  • pensii bazate pe contributivitate peste 10.000 lei - 300
  • pensii militari peste 10.000 lei - 3.000

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri