Colindătorii care duc mai departe urările străvechi

Data actualizării: Data publicării:
colindatori cluj

Vechile colinde, cântate de bunicii bunicilor noştri, mai răsună şi astăzi, în câteva sate din Transilvania. Cetele de urători merg, din casă în casă, şi încântă gazdele. Primesc răsplată în cozonac, plăcinte, cârnaţi sau pălincă, toate făcute în casă.

Localnicii din Bucea, Cluj, abia aşteaptă să primească urătorii: Grupul Craii Măgurii, care s-a dovedit cel mai bun din ţară la concursuri. În Ajunul Naşterii Domnului, urătorii îmbracă straie populare moştenite de la străbuni şi pleacă să împrăştie marea veste.

Glasurile calde şi versurile emoţionante îşi află imediat răsplata.

Grupul Craii Măgurii din Bucea are 22 de cântăreţi.

„Începând cu juriști, secretarul primăriei Negreni, polițist, pompier avem, impiegat și pădurar”, spune Mircea Dejeu, întemeietorul grupului Craii Măgurii din Bucea.

Cel mai tânăr are 30 de ani, cel mai bătrân 77. Deşi niciunul nu a urmat şcoala de muzică, pregătirile pe care le fac de două ori pe săptămână îi transformă în colindători profesionişti.

În satele din munţii Orăştiei, în judeţul Hunedoara, Crăciunul este vestit de căluşari.

Obiceiul căluşarilor de la Costeşti s-a păstrat cu sfinţenie de două milenii, spun localnicii.

„Este un dans al dacilor și un dans al forței, al bărbăției, și nu oricine poate juca călușarul”, spune vătaful trupei de călușari.

Tradiţia căluşarilor spune că doar feciorii pot face parte din ceata de colindători. Sunt puternici şi rezistenţi: se întorc acasă abia după două zile de colindat.

Sursa: Digi24 TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri