Comuna unde oamenii trăiesc din ajutoare sociale

Data publicării:
comuna lenesa

Judeţul Dolj are cel mai mare număr de asistaţi social din ţară, potrivit ultimelor statistici. Aproape 14.000 de oameni trăiesc din ajutorul oferit de stat. În multe cazuri, aceştia nu au lucrat niciodată. Susţin că nu le oferă nimeni vreun loc de muncă sau că au mulţi copii şi nu ar avea cine să aibă grijă de aceştia, dacă ei pleacă la serviciu.

Agitaţie mare în centrul comunei Catane. Zeci de oameni au aşteptat poştaşul încă de la primele ore. Efortul matinal este pentru obţinerea ajutoarelor sociale. Nu sunt mari, dar ...sunt sfinte, spune o tânără de 26 ani, fără niciun fel de calificare, dar cu 4 copii mici de mână. 250 lei încaseză lunar. Este singurul lor venit.

Tot după ajutorul social se uită şi Viorel. Are 45 de ani, 6 copii, şi nu a lucrat o zi în viaţa lui.

„Am 3 milioane jumate. V-aţi dus să căutaţi vreodată serviciu? ...Nu m-am dus. Am făcut nişte cursuri aici de-au venit de la Băileşti, de unde au venit şi... degeaba. Am stat 3 luni de zile şi nu mi-a dat un ban. Am fost şi la Craiova cu cursurile alea şi nu mi-a dat nimic”, spune bărbatul.

1044 de oameni din comuna Catane trăiesc din ajutorul social. Adică, jumătate din locuitori. 100.000 de lei sunt ajutoarele sociale lunare pentru ei.

Eu nu văd cum poate trăi o familie numai din ajutor social. E o lege care...eu nu prea o înţeleg şi nu sunt de acord cu ea. De ce? Pentru că...legea respectivă, cred eu că încurajează lenea din beneficiarii respectivi cred că în proporţie de 90 la sută pot munci”, spune Marius Dinulescu, primarul comunei Catane.

Doar 40 de oameni din Catane lucrează cu acte-n regulă, dintre care 14 sunt doar angajaţii primăriei. Ceilalţi... la cele câteva magazine din sat şi la o fermă agricolă.

Având în vedere numărul mare de beneficiari ai prevederilor legii 416, nu există posibilitatea comunicării cu acestea. Comunicarea se face prin intermediul autorităţilor publice locale, în speţă primării, pe linia informării acestea de a ocupa un loc de muncă sau de a participa la programele de formare profesională gratuite”, spune Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt AJOFM Dolj

Potrivit ultimelor statistici, în România ,în luna septembrie aproape 220.000 de persoane au primit ajutor social. În Dolj 13.710 oameni primesc aceşti bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri