Concurs cu premii pentru hackeri

Data publicării:
hackeri

Cei mai buni hackeri din lume și-au dat întâlnire la București. Timp de 24 de ore au programat și au căutat slăbiciunile sistemelor informatice ale diferitelor instituții. La antrenament au încercat chiar să facă un tren să deraieze. Din fericire era doar o machetă.

De la avioane până la telefoane mobile, nimic nu poate avea un sistem informatic de netrecut, spun tinerii programatori. Marile companii ale lumii îi plătesc cu salarii ce depășesc 10 mii de euro pe hackerii care pot face aceste sisteme cât mai greu de spart în cazul unor atacuri cibernetice.

„Există infrastructuri de genul asta, există în România, au fost atacate în afară. De exemplu, în Ucraina în 2015 au rămas 200 de mii de locuitori fără curent vreo 2 ore. Tocmai din cauza a ceva similar de aici, un virus implantat”, afirmă Sebastian Pitei, organizator concurs.

Aceasta macheta reproduce sistemul informatic al unei retele feroviare, care trece printr-o rafinarie si pe langa mai multe centrale de energie regenerabila. Hackerii au încercat să deraieze trenul și să oprească producerea energiei electrice.

„Au de rezolvat 20 de probleme din diverse domenii. Deci au nevoie și de echipe complexe. Fiecare e specializat pe ceva”, spune Andrei Avadanei, coordonator concurs.

Cei mai buni hackeri din lume sunt din Ucraina, dar aceștia vor să emigreze, asa cum se intampla si cu specialistii romani.

„Noi avem mai puţină experienţă decât băieţii care sunt aici. Sunt echipe pregătite, care fac asta de ani de zile”, spune Ionut Lacatusu, concurent.

„Deși este miezul nopții, cei 90 de programatori din toate colțurile lumii se afla abia la jumatatea concursului. Partea interesantă este că ordinea în clasament se schimbă în funcție de fusul orar al țării din care aceștia vin”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Premiile pentru echipele din cele 14 ţări sunt de doar 4.000 de euro. Organizatorii spun ca numai biletele de avion depășesc de câteva ori această sumă, însă concursul oferă punctaj în clasamentul mondial al hackerilor și de aceea la București au venit cei mai buni specialiști din lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri