Cum a fost simțit cutremurul de români

Data publicării:
roman

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 s-a produs, azi-noapte, în zona Vrancea. Seismul s-a resimţit puternic şi în Bucureşti. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis mai multe echipaje de pompieri, în mai multe zone ale oraşului, cu precădere în Centrul Vechi, acolo unde există peste 80 de clădiri cu risc seismic ridicat.

Cutremurul s-a produs la ora 1:20. Prima estimare a Institului pentru Fizica Pâmântului a fost de 6, apoi revizuită apoi la 5,4 - o procedură uzuală în cazul magnitudinii de moment.

Seismul s-a produs la o adâncime de 97 de kilometri. Unda de şoc s-a resimţit în multe regiuni ale ţării. În Bucureşti, oamenii au fost treziţi din somn şi au ieşit în stradă.

- Aţi simţit cutremurul?

- Din cauza asta sunt afară.

- Aţi ieşit de frică?

- Vai, Doamne! Un scârţâit de... Două au fost, unul după altul.

- Două replici?

- Nu. A fost primul mai uşor şi apoi al doilea.

Cutremurul s-a resimţit puternic la etajele superioare.

- A început cutremurul foarte puternic. M-am speriat şi eu şi mama. Ne-am pus în pragul uşii şi cam atât poţi să faci la etajul zece pentru că se simte foarte foarte rău faţă de sol.

Pompierii din Bucureşti au intrat în alertă şi au decis să facă un control în cea mai vulnerabilă zonă a Capitalei: Centrul Vechi.

„Nu au fost raportate evenimente la 112 aşa cum a fost la precedentul cutremur. În zona centrului istoric avem un echipaj care a verificat străzile pentru a identifica eventuale clădiri care au probleme. Nu avem nicio situație de urgență raporată”, a spus Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU.

cutremur

Cutremurul i-a surprins chiar şi pe cei mai vechi seismologi români.

M-a trezit din somn, a fost un cutremur important. Un 5 sau 5,4 ar fi magnitudinea reală. Aceste cutremure de 5, 5 şi ceva intră in normalitate. Constat că prognoza de lungă durată sunt respectate. Vrancea e vrancea, este o zonă seismică de mare adâncime si se manifestă altfel. Este o replică acum. Sunt conectat cu institutul, tot timpul. Dacă cutremurul ar fi fost la sibiu sau făgăraş – 10-20 de kilometri – efectele ar fi fost importante”, a spus Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP.

Cutremurul produs în această dimineaţă, în judeţul Vrancea, a fost resimţit în aproape toată ţara. Mai multe persoane s-au speriat şi au ieşit din casă.

- Am simțit chiar bine, din prima și l-am trezit pe soțul meu, pe ginerele, nepoțelul. M-am speriat normal și m-am speriat pentru nepoți că în cameră la ei au o lustră mare, mi-era frică să nu se prăbușească lustra pe pat.

- Am ieșit cu cățelul la plimbare, la ora asta. (Ca să vă mai liniștiți?) Da.

- Dormeam și l-am simțit. Eu m-am speriat un pic, nevasta și cu fata nu prea s-au speriat. Eu, că eu întotdeauna mă sperii. Și am mai stat cât am mai stat și după aia am ieșit afară, am făcut o plimbare cu mașina.

- Eram la bar, era multă muzică și nu am simțit din cauza ritmului. Dar am aflat după aceea, nu prea am reacționat, am crezut că cineva a mișcat o masă și asta a fost tot.

Din fericire, nu au fost înregistrate pagube materiale şi nici apeluri la 112 pentru asistenţă medicală.

„Ca urmare a seismului produs în această dimineață, în dispeceratul ISU Iași nu au fost înregistrate apeluri prin care să fie sesizate eventuale efecte ale acestui seism”, a declarat Silvia Bolohan, purtător de cuvânt ISU Iași.

Nici Palatul Braustein, una dintre cele mai vulnerabile clădiri din Iași, nu a avut de suferit în urma cutremurului de 5,4 grade pe Richter.

Și telespctatorii Digi24 ne-au transmis cum au simțit cutremurul de azi noapte:

Daniel Ciobănică: Sunt din Giurgiu, a fost groaznic, îngrozitor chiar. Înaintea cutremurului a fost un vuiet puternic. S-a auzit un zgomot ciudat și foarte tare. Au fost două cutremure sau poate doar spaima a dat această senzație. Unul mai micuț, iar după acela a urmat cel de 5,4. Casa s-a zguduit și scârțâia absolut totul în casă. 

Maria Sima: S-a simțit foarte puternic în București, zona Muncii. Aveam impresia ca pică mobilierul din casă, tremura toată casa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri