Cum își pot cumpăra românii vechime în muncă

Data publicării:
8 BANI LEI (2)

Mii de români îşi cumpără vechime în muncă. Cei care nu au lucrat suficient timp ca să poată primi pensie profită de legea dată în timpul Guvernului Cioloş în octombrie anul trecut, care le permite să plătescă retroactiv asigurările sociale pentru anii în care nu au muncit. Cei care îşi plătesc acum vechimea trebuie să achite până la 16.000 de lei.

Marioara Ştefănescu are 62 de ani şi este unul dintre miile de români care în ultimele cinci luni şi-au cumpărat vechime. A lucrat timp de aproape 10 ani la o croitorie, dar cum nu a ajuns la pragul de 15 ani pentru a primi pensie, a fost nevoită să îşi recupereze anii.

Trebuia să ies din 2015, dar tot am umblat după anii de muncă. Am 10 şi câteva luni de muncă. S-au desfiinţat intreprinderile, m-au tot trimis. Pentru doi ani şi jumătate mi-a pus o sumă aici de 8.066 (de lei, n.r.), spune Marioara Ştefănescu.

Legea 186/2016 care le-a permis românilor să îşi cumpere vechimea a adus la bugetul de pensii din România peste 53 de milioane de lei în ultimele luni.

A fost introdusă această lege pentru acele persoane care, din păcate, nu au putut să realizeze cel puţin stagiul minim de cotizare. Un alt grup de persoane vizat de lege sunt acelea care lucrează în străinătate, fără forme legale, astfel că nu sunt asiguraţi”, spune Angelica Mihail, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Pensii.

„A fost una dintre soluţiile pe care guvernul precedent le-a găsit pentru a mai întrema bugetul de pensii. Pentru că practic deficitul de la bugetul de pensii, de peste 10 miliarde de lei anual, trebuie completat din surplusul din creşterea economică”, spune George Vulcănescu, analist economic.

La nivel naţional, au fost încheiate de la finalul lunii octombrie 2016 până la mijlocul lunii martie 10.550 de contracte de asigurare socială. Românii îşi pot cumpăra vechime pentru cel mult cinci ani, iar pentru această perioadă trebuie să plătească 16.000 de lei. Cei mai dornici să îşi recupereze anii pierduţi au fost bucureştenii.

1.707 de persoane au fost asigurate, iar cu titlul informativ, suma este de 13 milioane jumătate. Sunt cam peste jumătate din cei 1.707 care au încheiat pe cinci ani”, spune Narcisa Ilie, şef Serviciu Declaraţii şi Contracte de Asigurare Casa de Pensii Bucureşti.

Asta înseamnă peste 6.000 de ani vechime cumpăraţi doar de locuitorii din Capitală.

Chestiunea în sine a devenit o mică afacere. Plăteşti 15.500 de lei pentru cinci ani, aproximativ 260 de lei pe lună, şi beneficiezi de o pensie care este mai mult decât dublă. Poate să fie undeva la 900 de lei”, spune George Vulcănescu, analist economic.

În topul judeţelor în care s-au încheiat până acum cele mai multe contracte se mai află Constanţa cu 561, Prahova cu 520 şi Braşov cu 468. Românii mai pot plăti vechime pe baza acestei legi până pe 27 aprilie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri