Diferențele dintre demonstrația Jandarmeriei și intervenția cu gaze lacrimogene de la protestul din 10 august

Data actualizării: Data publicării:
proteste gaze inquam octav ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Jandarmii au organizat azi o demonstraţie cu muniţia utilizată pe 10 august la mitingul diasporei. Au vrut să arate că armele şi muniţia folosite împotriva oamenilor paşnici sunt inofensive. Condiţiile au fost însă mult diferite de ce am văzut la intervenţia în forţă de la protestul din Piața Victoriei.

Alexandru Dinică, Brigada specială de intervenție a Jandarmeriei: Grenada de mână-corp cauciuc. Compusă din: corpul din cauciuc moale, nu e rigid, la interior un tub de carton pentru dirijarea focosului. Înăuntru, în afară de acel tub de carton avem pudră de talc amestecată cu o pulbere de gaz lacrimogen.

Jandarmeria a făcut o demonstraţie cu o parte din echipamentul folosit la protestul de pe 10 august.

Alexandru Dinică, Brigada specială de intervenție a Jandarmeriei: În momentul exploziei, corpul de cauciuc se desface, se rupe. Pulberea este degajată în atmosferă. Este neletală! Nu provoacă vătămări corporale.

Asta spune jandarmeria. Reaalitatea îi contrazice însă pe ofiţeri şi pe oficiali. Zeci de oameni au ajuns la spital, răniţi, gazaţi, arşi cu muniţia Jandarmeriei. Asta a păţit şi Octavian.

Octavian, protestatar: Proiectilul a lovit piciorul, a penetrat și a ricoșat cu atâta forță înapoi, în piciorul celălalt. Am o gaură în pantaloni și ieșea sânge și era fumegând.

În ciuda evidenţelor, a constatărilor medicilor şi a certificatelor medico-legale care atestă suferinţelor protestatarilor, Jandarmeria insistă că armele şi muniţia folosite nu sunt periculoase.

Alexandru Dinică, Brigada specială de intervenție a Jandarmeriei: Lovitura de calibru 38, gaz iritant lacrimogen. Se lansează din arma lansator cu care nu se trage lovitura directă. De asemenea este neletală. Nu îmi îngrădește nimeni dreptul de a o folosi și de la un metru.

Reporter: Orientată cum?

Alexandru Dinică, Brigada specială de intervenție a Jandarmeriei: Pot să dau cu ea exact în poziția în care este acum.

Reeporter: Dar dacă persoana stă în picioare, regulamentul vă dă dreptul de a acționa în zona feței? Alexandru Dinică, Brigada specială de intervenție a Jandarmeriei: Nu știu, eu nu am citit așa ceva.

Demonstraţia Jandarmeriei s-a desfăşurat într-un poligon aflat în pădurea Băneasa, în cu totul alte condiţii decât cele din Piaţa Victoriei pe 10 august. Potrivit specialiştilor, faptul că piaţa e mărginită de clădiri înalte, că era foarte cald şi că mulţimea ocupase practic întreg spaţiul a făcut ca densitatea gazelor împrăştiate de jandarmi să fie periculos de mare. Asta ar justifica, spun medicii, starea în care au ajuns oamenii la ambulanţe.

În poligonul unde a avut loc demonstraţia s-au aflat 2 jandarmi care întruchipau protestatarii, în timp ce în Piaţă, acum 10 zile erau strânse peste 100 de mi de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri