Digi24, amendat de CNA. Cristian Tudor Popescu: Mă declar solidar cu postul

Data actualizării: Data publicării:
cna-sigle

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, joi seara, la Digi24, că se declară solidar cu postul, care tocmai a fost amendat de CNA pentru alăturarea pe care o făcuse CTP, în emisiunea „Jurnalul de seară”, între coafura premierului Dăncilă și podoaba capilară a unui pavian cu mantie. În schimb, jurnalistul atrage atenția că CNA-ul ar trebui să reacționeze și în cazul limbajului suburban folosit la Antena 3 de Mihai Gâdea în legătură cu șefa DNA. 

Cristian Tudor Popescu: Mă întreb ce spune dragul nostru CNCD despre insultele care i-au fost aduse unei femei, dna Kovesi, la respectivele televiziuni în aceste zile... Nu, că nu aștept nimic de la respectivii...Nicio problemă!

Cosmin Prelipceanu: Dacă nu scrie stiripesurse nu există!

CTP: Da, exact, de acolo își iau dânșii calea, adevărul și viața. Deci, această caracteristică tipic totalitară, domnule, a îndrăznit unul, aseară, un liberal ceva (purtătorul de cuvânt - n.r.) să zică nu, domnule, eu cred că nu trebuie doamna Kovesi chiar așa omorâtă cu pietre. Ce i s-a spus de către moderator nu e de reprodus aici, în studio, o insultă ultragrosolană...CNA-ul, e interesant, înțeleg că ne-a amendat, da? Tot pentru povestea cu coafura. Deci, suntem amendați, stimați telespectatori, e bine să știm și asta, și de Consiliul Audiovizualului. De fapt, în cazul de față, nu eu, dar eu sunt solidar cu dl Prelipceanu și cu postul Digi24 - mă declar - postul este amendat de CNA pentru coafură.

Citiți și;  VIDEO. Ieșire incredibilă a lui Mihai Gâdea la Sinteza zilei: „Pupați-o, domnule, în c** pe Kovesi”

Digi 24 a primit o amendă de 10.000 de lei de la CNA pentru emisiunea în care CTP a comparat coafura Vioricăi Dăncilă cu podoaba capilară a unui pavian. 

Mihai Gâdea a avut miercuri seara o răbufnire nervoasă la adresa purtătorului de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, invitat în emisiunea „Sinteza Zilei”. Pupați-o în c** pe Kovesi...Pupați-o, domnule, în c** pe Kovesi”, i-a spus Mihai Gâdea. Ionel Dancă a afirmat, într-o postare pe Facebook, că încă așteaptă ca Mihai Gâdea să își ceară scuze public pentru cuvintele adresate: „Imediat după emisiune, i-am spus lui Mihai Gâdea că aș fi așteptat să-și ceară scuze în direct. Încă le mai aștept public!”

Cum motivează CNA amenda dată Digi24

Televiziunea Digi 24 a fost amendată cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), joi, pentru ediţia emisiunii „Jurnalul de seară” din 16 ianuarie în care Cristian Tudor Popescu a comparat coafura purtată de Viorica Dăncilă cu „podoaba capilară a pavianului cu mantie”. Această sancţiune  a postului vine după ce jurnaliștii Cristian Tudor Popescu și Cosmin Prelipceanu au fost amendați cu câte 1.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru asocierea pe care a făcut-o.

Amenda a fost dată în baza articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, şi articolelor 30 şi 34, alineatul 1 din Codul audiovizualului, relatează News.ro.

Potrivit articolului 3, alineatul 1 din Lege, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea şi educarea, inclusiv sub aspect ştiinţific, şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Articolul 30 din Cod prevede că furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

Potrivit articolului 34, alineatul 1 din Codul audiovizualui, orice persoană are dreptul la propria imagine.

„Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comparat-o pe Viorica Dăncilă, premierul propus de PSD, cu o maimuţă, fără ca realizatorul Cosmin Prelipceanu, totodată redactor-şef al postului de ştiri, să intervină în vreun fel”, a fost reclamaţia înregistrată la CNA în legătură cu această emisiune.

„Iertaţi-mă, nu pot să mă abţin, este absolut incorect ce fac, dar uitaţi, coafura acesta îmi aminteşte de pavianul cu mantie, este o specie pe cale de dispariţie. Nu, nu pot să nu mă gândesc, este exact modul cum e aşezată podoaba capilară a pavianului cu mantie”, a spus Cristian Tudor Popescu în timpul emisiunii.

Radu Herjeu, membru CNA, a comentat pe pagina sa de Facebook declaraţia lui Cristian Tudor Popescu din această emisiune.

„«Iertaţi-mă, nu pot să mă abţin, este absolut incorect ce fac» Ştiţi că aşa a început CTP înainte de a face, după cum spunea după amendă de la CNCD, o «observaţie mondenă» despre coafura dnei Dăncilă pe care o compară cu a unei maimuţe? Cum adică, dânsul ştia că e absolut incorect ce face, dar se plânge că gestul sau a fost condamnat? Păi incorectitudinea nu trebuie taxată? CNA a votat o amendă de 10.000 de lei pentru Digi 24”, a scris Herjeu.

Eu sunt mult mai intransigent cu cei de la care am așteptări. Pe mine m-a deranjat foarte tare lipsa de reacție a moderatorului și modul în care în spațiul public s-a sărit în apărarea acestui derapaj”, a declarat Radu Herjeu, în ședința CNA, potrivit paginademedia.ro.

În luna ianuarie, Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 1.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru asocierea pe care a făcut-o în această emisiune, aceasta reprezentând o „hărţuire” şi încălcând „dreptul la demnitate” al prim-ministrului Viorica Dăncilă. Pentru comportamentul său şi lipsa de reacţie, moderatorul emisiunii, Cosmin Prelipceanu, a fost sancţionat cu o amendă în acelaşi cuantum pentru discriminare.

Cristian Tudor Popescu a anunţat că va contesta decizia CNCD, spunând că se consideră nevinovat şi că instituţia i-a făcut „o nedreptate flagrantă” care îi ridică semne de întrebare cu privire la obiectivitatea acestui organism.

Citiți și: 

„Pavian cu mantie”. Reacția lui C. T. Popescu după ce a fost amendat de CNCD

Preşedintele CNCD îi dă replica lui C. T. Popescu: Să citească legea!

CTP: CNCD l-a iertat, dar declarațiile lui Tudose rămân în cancelariile occidentale

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri