Dispute pe tema indemnizației pentru mame. Ministru: Ar putea apărea fraude

Data publicării:
mame copii bebelusi GettyImages-110685668

Membrii Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor au eliminat plafonul maxim al indemizaţiei pentru mame care până acum era de 3.400 de lei. Plafon la care ministrul Muncii nu ar fi dorit să renunţe.

„Ministerul Muncii solicită menținerea plafonului de 3.400 de lei. Nu este pentru că nu avem grijă, ci pentru a evita fraudele și să menținem un echilibru și o egalitate de tratament pentru mamele care lucrează în sectorul privat și mamele care lucrează în sectorul public”, a spus Ana Costea, ministrul Muncii.

În plus, deputaţii au schimbat și modul în care se stabilește perioada veniturilor luate în calcul: ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani.

Alte modificări adoptate de aleşi sunt: calculul indemnizaţiei în cuantum de 85% din media câştigurilor din ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, cea mai mică indemnizaţie să fie 85% din salariul minim pe economie, iar dacă revin la serviciu înainte de finalul concediului de doi ani, mamele să primească un stimulent de 50% din indemnizaţia minimă.

Eu am spus că este nedrept să luăm în calcul doar ultimele 12 luni consecutive. Poate femeia are o pauză. Îşi schimbă serviciul! Dacă luăm 12 luni din ultimul an înseamnă că nicio zi nu are voie să aiba interupere. Ceea ce este anormal pentru că acea femeie putea sa muncesca înainte 6,7 ani. Propunerea mea a fost să luăm în calcul ultimiii trei ani, propunerea ministerului a fost ultimii doi ani”, a spus Mihaela Popa, inițiatorul proiectului de lege.

În plus, mamele care vor rămâne în concediu doi ani vor primi tot 85% din media veniturilor. Până acum, femeile care stăteau doi ani acasă primeau cel mult 1.200 de lei lunar.

Săptămâna viitoare proiectul de lege ajunge pe masa deputaţilor. Legea ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2016, după ce preşedintele o promulgă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri