Dolj. Reţea de apă în sat, dar niciun strop la robinet

Data publicării:
APA ROBINET GettyImages
Foto: Guliver / GettyImages

Lucrările la reţelele de apă şi canalizare din comuna Verbiţa s-au încheiat în 2014. Atunci s-au făcut probe şi cam atât. Oamenii nu au racordat casele la reţea, pentru că îi costa prea mul, iar primăria nu a mai avut bani să plătească energia electrică, aşa că pompele staţiei de apă s-au oprit.

Cred că nu ar fi o familie să refuze, să dea drumul la apă. Pai unii 4, 5 ,6 milioane... Depinde cât de departe erai de bransament,” spune un localnic.

„Aș băga și eu, dar dacă nu bagă la lumea cealaltă, de ce să mă apuc să bag 3-4 milioane și să o țin în curte degeaba,” adaugă un altul.

Doar două zile a funcționat rețeaua publică de alimentare cu apă. Se întâmplă în urmă cu mai bine de doi ani. În tot acest timp, Primăria a încercat să îi convingă pe oameni să se branșeze la sistemul public de alimentare cu apă. S-au branșat 60 de gospodării din 600. Acum, pentru a reporni sistemul este nevoie de reparații mari.

Pentru că instalaţia nu a funcţionat aproape doi ani, pompele şi conductele s-au umplut de aluviuni şi trebuie desfundate.

„Pentru asta am contactat constructorul și ne-a promis că ne ajută cu o macara pentru că este coloana foarte grea, la adâncime, plină cu apă. Acum se îndreaptă vremea și în cel mult două săptămâni,” precizează Marin Brăneci, primar Verbița.

Întreaga reţea de apă şi canalizare a costat 6 milioane de lei şi a fost realizată printr-un proiect european. Primăria nu are încă o estimare a sumelor pe care trebuie să le plătească pentru a repune reţeaua în funcţiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri