Fonduri insuficiente la Catedrala Mântuirii

Data publicării:
catedrala

Catedrala Mântuirii Neamului a rămas pe zero! Nu mai sunt fonduri pentru continuarea lucrării gigantice, spune inginerul-şef de pe şantier. Criza vine în condiţiile în care cel puţin 12 milioane de euro au venit numai de la primăriile de la Bucureşti, fără să mai socotim banii de la guvern şi donaţiile credincioşilor. Lucrările continuă însă cu muncitori suplimentari. 700 de oameni lucrează în trei schimburi ca să respecte indicaţiile Patriarhiei ce vrea să sfinţească domul în toamnă.

De opt ani se lucrează fără oprire la Catedrala Mântuirii. Acum au fost aduşi încă 100 de muncitori ca să facă faţă lucrărilor ce înghit sume ameţitoare. De anul trecut, doar primăriile din Bucureşti au dat cel puţin 55 de milioane de lei. Şi tot nu este destul.

Vasile Crăcăoanu, inginer şef: „Pentru fiecare an bugetul aferent lucrărilor a fost zero de fiecare dată. Însă, printr-o minune, de fiecare dată s-a găsit cineva care să ajute. Acum suntem în aceeaşi situaţie”.

Cele două firme de construcţie care ridică bijuteria coroanei Patriarhiei mai au nevoie de mulţi bani. Ambiţiile bisericii sunt grandioase.

Cel mai înalt punct al construcţiei din acest moment - turla principală ajunge deja 65 metri înălţime şi nu este înălţimea finală. După terminarea lucrărilor va atinge 120 m. Deasupra acestei structuri va fi montată şi o cupolă care cântăreşte peste 100 tone.

Vasile Crăcăoanu, inginer şef: „Corpul principal este închis aproximativ 95%, a mai rămas de executat doar cupola peste pronaos şi cupola peste altar”.

Firmele de construcţie au primit sarcini suplimentare, care nu erau incluse în planul pentru acest an. Catedrala trebuie sfinţită la sfârşitul lui noiembrie. Până atunci, muncitorii trebuie să pună uşi, ferestre şi să termine piaţeta din faţa clădirii. Amenajările interioare vor fi gata abia peste şase ani. Pereţii vor fi acoperiţi complet cu icoane din mozaic, iar la final Catedrala Mântuirii Neamului va fi cu un metru mai înaltă decât Bazilica Sfantul Petru de la Vatican şi cu doar 2000 de metri pătraţi mai mică decât aceea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri