Fost șef al Poliției rutiere: Câte mame ați văzut că își iau copiii în brațe din căruț atunci când traversează?

Data publicării:
lucian dinita

Lucian Diniță, fostul șef al Poliției Rutiere, este revoltat de nivelul educației rutiere din România și spune că n-a auzit ca vreunul dintre cele peste 150 de ONG-uri să se ocupe și de acest aspect. Este supărat inclusiv pe mamele care traversează strada fără să-și ia, preventiv, copiii din căruț.

Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, a comentat la Digi24 incidentul petrecut vineri în București, când un șofer urmărit de poliție a lovit cinci mașini în zona Pipera, după care s-a făcut nevăzut.

„Din păcate, de foarte multe ori, cei care sunt în astfel de situații sfârșesc uneori tragic; alteori, reușesc să evite mai multe victime”, a spus Lucian Diniță.

El consideră că nu e justificată întrebarea cum de a reușit șoferul respectiv să fugă de poliție, mai ales că Pipera este o zonă foarte aglomerată.

„Acum, depinde foarte mult și cu ce autoturism se deplasa, depinde în ce zonă se deplasa, depinde în ce condiții se deplasa, pentru că știți foarte bine, există în momentul de față și aici cred că sunteți deja de acord cu mine, e vorba de educația pe care fiecare o are în traficul rutier; aici cred că suntem undeva la zona zero. Și atunci, fiecare, mai ales în momentul în care dvs promovați sau mă rog, prezentați, nu promovați, prezentați fel de fel de situații, fiecare învață de la fiecare. Și atunci, știți, ca și la locul de muncă, te profesionalizezi pe măsură ce vezi de la alții și atunci înveți cam cum să scapi. Cam asta este mișcarea. Ceea ce este mai tragic este faptul că să ajungi să ai o astfel de atitudine față de poliție e deja ceva care frizează absurdul”, a spus fostul șef al Poliției Rutiere la Digi24.

De ce ai face așa ceva, de ce ți-ai imagina că dacă fugi scapi de poliție? a fost întrebat fostul șef al poliției. „Dacă e tânăr, din șmecherie. S-ar putea să aibă și alte probleme, cine știe, să fie sub influența alcoolului sau nu posedă permis ori are dreptul de a conduce suspendat”, a indicat el posibile piste.

Lucian Diniță este revoltat de nivelul educației rutiere din România și spune că n-a auzit ca vreunul dintre cele peste 150 de ONG-uri să se ocupe și de acest aspect. „Dar din câte exemple aveți, vi se pare că există educație rutieră în țara aceasta? Eu nu cred! Și cred că aveți atât de multe exemple... Haideți să vă dau un singur exemplu. Vă aduceți aminte de selfiuri făcute la volan și ce s-a întâmplat? Asta de unde pleacă, nu pleacă de la educație? Și bineînțeles, nu în ultimul rând, de la acest comportament pur și simplu imbecil. (...) Sunt foarte mulți șoferi care le ignoră (semnalele acustice ale poliției - n.r.), unii șoferi nu le aud pentru că au muzica la maximum, pe alții nu-i interesează, alții chiar vor să se întâmple chestia asta ca ulterior, cine știe, să fie despăgubiți în vreun fel sau altul. Știți ce se întâmplă? Tot acest comportament și toată această nebunie în trafic pleacă pur și simplu de la educație și-n al doilea rând uitați-vă cum românii exportă acest comportament și în străinătate. Nu vi se pare că este un semnal de alarmă totuși pentru cei care sunt autorități în momentul de față?”, a spus Lucian Diniță.

Fostul șef al Poliției Rutiere este supărat inclusiv pe mamele care traversează strada fără să-și ia, preventiv, copiii din căruț. El a dat acest exemplu pentru a ilustra lipsa de educație rutieră. Ce ar trebui schimbat ca să avem educație rutieră, încă de la clasele mici? a fost întrebat Lucian Diniță.

„Păi foarte simplu! Hai să vă dau un exemplu. Există - am înțeles de la televiziuni, n-am știut până acum - că sunt 150 de ONG-uri, dar n-am auzit niciunul care să se ocupe de educație rutieră și mai ales la grădiniță. Vă mai pun o întrebare: câte mame cu copii, în căruț, ați văzut că în momentul în care se angajează în traversarea unei străzi, chiar și pe trecerea de pietoni, ia copilul în brațe, astfel încât căruțul să fie liber? Ați văzut așa ceva? Eu n-am văzut deloc. Mai întâi împinge căruțul cu copilul pe trecerea de pietoni, în ideea că cel care vine cu mașina va opri că vede căruțul cu copil! Oare așa trebuie gândit?”, se întreabă fostul șef al Poliției Rutiere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri