Grevă generală în România. Demersul a fost anunțat de CNSLR Frăția

Data actualizării: Data publicării:
greva generala cnslr fratia salarii
Foto: Agerpres

CNSLR Frăţia anunţă că începe demersurile pentru declanşarea grevei generale. Confederaţia sindicală reprezintă interesele a 500.000 de angajaţi din domenii diverse, de la sănătate la comunicaţii, transporturi şi industria lemnului. Sindicaliştii se tem că salariile vor scădea de anul viitor atât la stat, cât şi la privat.

greva spitale agerpres
Foto: Agerpres

ACTUALIZARE. Reprezentanții patronatelor au spus că sunt de acord cu schimbările fiscale propuse de Guvern, le ușurează munca și nu au de gând să scadă lefurile angajaților, a declarat joi premierul Mihai Tudose, reacționând la anunțul CNSLR Frăția referitor la declanșarea unei greve generale. Citiți mai multe aici: 

Reacția lui Tudose la greva generală anunțată de sindicaliști


Principalul motiv de nemulțumire este trecerea plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, ceea ce va duce, conform CNSLR Frăția, la scăderea tuturor salariilor şi pierderea unor locuri de muncă.

„Este nevoie, totuşi, de schimbat contractul de muncă pe care îl are angajatul sau poate făcută o anexă la acest contract. La acel moment, omul va vedea dacă va câştiga sau va pierde. Partea guvernamentală merge pe această variantă, că nimeni nu va pierde nimic. Sindicatele sunt la mijloc şi sunt nemulţumite pentru că trebuie să apere drepturile sindicaliştilor. Iar de partea celalaltă, angajatorii sunt şi ei, am văzut, împărţiţi. Dacă astăzi spune unul că va plăti pentru ei în continuare şi nu va pierde nimic, cum s-a întâmplat până acum, alţii nu sunt de aceeaşi părere”, a declarat la Digi24 Leonard Bărăscu, președintele Sanitas.

CNSLR - Frăţia spune că Biroul Operativ al confederaţiei sindicale a decis începerea procedurilor pentru declanşarea grevei generale, reclamând scăderea tuturor salariilor, în principal în mediul privat, şi pierderea de locuri de muncă, generate de modificările Codului fiscal prin care se transferă plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Sindicaliştii susțin că această măsură va duce la imposibilitatea negocierilor sectoriale şi intersectoriale care generează lipsa unei protecţii reale ale angajaţilor, în forma actuală a Legii 62/2011 şi la întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajaţii unor unităţi publice de asistenţă socială şi medico-socială de peste 43 luni.

Greva generală va fi declanşată în sectoarele sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială, energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, agricultură.

„După strângerea semnăturilor celor 500.000 de salariaţi din cadrul confederaţiei noastre, vom decide data declanşării grevei generale", precizează CNSLR - Frăţia într-un comunicat de presă.

Începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor trece de la angajatori la angajaţi, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Nivelul contribuţiilor va scădea cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat, spunea Ministerul Finanţelor.

În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat) scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

Măsura a fost contestată de toate confederaţiile sindicale.

CNS Cartel ALFA îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre sindicate şi Guvern, acuzând-o pe Lia Olguţa Vasilescu, un "ministru cinic", că nu este preocupată de piaţa muncii, că nu înţelege legislaţia şi nici rolul şi semnificaţia poziţiei publice pe care o ocupă. Mai mult, sindicaliştii spun că îşi promovează prin minciună şi dezinformare măsurile, care vor avea consecinţe greu de estimat atât în plan social, dar şi economic.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a susţinut, miercuri, că salariile nu vor scădea în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat şi l-a acuzat pe preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, că "interpretează, ca de obicei, vorbele” reprezentanţilor Guvernului şi ale patronatelor. Mai mult, ea susţine că patronatele apreciază prevederile noului Cod Fiscal, considerând că "aduc foarte multe facilităţi mediului de afaceri”.

(SURSE: Digi24, News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri