Groapă de gunoi la câteva sute metri de casele oamenilor. Explicația primarului

Data actualizării: Data publicării:
gropa de gunoi

Un adevărat focar de infecţie a răsărit, la marginea Calafatului. Zeci de tone de gunoaie sunt aruncate săptămânal pe un islaz, la doar câteva sute de metri de casele oamenilor. Groapa de gunoi a fost improvizată chiar de către primărie. Maşinile de la salubritate aruncă aici deşeurile adunate din tot oraşul, în loc să le ducă la Craiova, la singurul depozit ecologic autorizat din judeţ. Edilul spune că soluţia e una temporară.

Hectare întregi din islazul de la marginea oraşului Calafat au fost transformate în groapă de gunoi. Câteva zeci de tone de deşeuri adunate din oraş sunt aduse aici săptămânal. Aduc şi localnicii, aduce şi primăria, deşi, conform legii, gunoiul ar trebui să ajungă la depozitul ecologic de la Craiova.

Luiza Paraschivu, reporter Digi24: de ce aduceţi aici gunoiul?
Constantin Târnă, şofer maşina de gunoi: Aici au fixat rampa de gunoi
Luiza Paraschivu: Păi nu trebuie să-l duceţi la Craiova?
Constantin Târnă: Duc şi la Craiova.
Luiza Paraschivu: Şi aici?
Constantin Târnă: Aici, peste săptămână.

Peisajul dezolant este un adevărat focar de infecţie. Primarul spune, însă, că a luat decizia din cauză că nu reuşeşte să ducă la Craiova tonele de deşeuri pe care le fac locuitorii oraşului.

Lucian Ciobanu, primarul oraşului Calafat: Situaţia este că avem o singură maşină de strâns gunoiul şi de transportat la Craiova. Nu avem timpul necesar ca să ducem tot gunoiul. Avem o platformă provizorie şi în momentul în care avem timp luăm şi cărăm şi de pe platformă la Craiova.

Decizia autorităţilor este de neînţeles pentru localnici.

Localnic: În loc să ia măsuri să nu mai arunce nici oamenii, ei aruncă chiar ei, personal. Ar trebui sancţionaţi
Localnică: Să-şi cumpere maşini mai multe , să ducă de 3, 4 ori, dacă tot plătesc pe acolo, nu să-l arunce aici.

Autorităţile de mediu spun şi ele că groapa de gunoi improvizată de primărie este periculoasă. Până acum nimeni nu ştia de existenţa ei. De-acum încolo se vor lua măsuri.

Octavian Popa, purtător de cuvânt Agenţia de Mediu Dolj: Este exclus conform legislaţiei în vigoare să depozitezi, chiar şi temporar, deşeul menajer pe o suprafaţă de teren neamenjat. Este vorba de levigat care se scurge, care face infiltraţii şi poluarea apelor subterane. Deci, nu ne jucăm cu legislaţia.

Groapa de gunoi a oraşului Calafat a fost închisă acum câţiva ani pentru că nu mai era conformă. A început construcţia uneia noi, dar lucrările sunt departe de a fi încheiate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri