Guvernul nu a găsit încă bani ca să majoreze indemnizaţiile pentru mame

Data publicării:
carucior

Guvernul a cheltuit cu aproape 13 miliarde de lei mai puţin faţă de cât a programat pentru primele trei luni ale acestui an. Dar economiile făcute nu sunt un semn tocmai bun, pentru că a făcut sub 40% din investiţiile pe care le-a planificat pentru această perioadă.

„Avem economii din o încasare mai bună, dar şi economii din nerealizarea unor obiective de investiţii. Desigur, principalul minister care se remarcă la acest capitol este ministerul Transporturilor, cu o execuţie sub program, la CNADNR”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor.

Acum, Guvernul trebuie să spună dacă are sau nu are bani pentru majorarea indemnizaţiilor de creştere a copiilor şi pentru salarii mai mari la stat. Deocamdată, răspunsul e amânat pentru la vară, când se va face rectificarea bugetară.

Ipoteza este că vom avea un surplus bugetar. Părerea mea că guvernul actual, un guvern tehnocratic de un an de zile, nu poate lua decizii majore, strategice. Speranţa dânşilor e să ducă la bun sfârşit acest mandat”, afirmă Radu Muşetescu, profesor de economie.

Legea care permite părintelui care stă acasă cu copilul să primească 85% din venituri, indiferent de sumă, ar trebui să se aplice de la 1 iulie. Este o măsură care va stimula natalitatea, cred specialiştii.

„Este o măsură reparatorie şi este o măsură ce stimulează naşterile în familiile de clasă medie. Ar trebui ca bugetul să restrângă acele ajutoare sociale care stimulează nemunca şi consumatul băuturilor prin cârciumi”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.

Indemnizaţiile majorate ar costa bugetul 210 milioane de lei anul acesta, potrivit estimărilor făcute de guvern. Statul va cheltui alte 500 de milioane de lei pentru majorarea salariilor mici din sistemul bugetar cu 5% în medie, din toamnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri