Harta zonelor cu cei mai mulți consumatori de canabis ajunși la Urgențe

Data publicării:
Cannabis Clubs Boom In Barcelona
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 22: A member lights a marijuana joint in a cannabis club on August 22, 2014 in Barcelona, Spain. Under Spanish law marijuana can be consumed and grown for personal use. According to self-regulated Cannabis Associations of Catalonia (FEDCAC) and Cannabis Associations Federation of Catalonia (CATFAC) there are currently more than 650 cannabis clubs in Spain, 55 of which are regulated under the Code of Good Practice by these associations. The clubs are for members only, who have to be Spanish residents over 21 years of age, and who are introduced to the club by an existing member. More than half of the cannabis clubs can be found in Barcelona, where authorities are have imposed a one-year moratorium on new licenses for cannabis associations and it is searching for new ways to regulate these clubs as they are becoming increasingly popular. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Cel puţin un fumător de canabis ajunge zilnic la Urgenţe. Agenţia Naţională Antidrog a făcut o listă cu judeţele din ţară în care sunt cele mai multe astfel de cazuri. Cei mai mulţi sunt diagnosticaţi cu intoxicaţie după ce au fumat prea multă iarbă, dar alţii au ajuns cu simptome mai rele după ce au combinat canabisul cu alte substanţe interzise sau alcool şi medicamente. De obicei, tinerii consumatori urmăresc relaxarea în urma consumării acestui drog şi recunosc că fumează inclusiv la muncă.

Andrei, consumator de canabis: „Au fost perioade când consumam şi zilnic. Atunci când m-am apucat aveam 15 ani. Chiar şi la muncă îmi place să fac asta, mă ajută foarte mult.”

Andrei are acum 20 de ani şi face parte dintre cei puţin peste un milion de români care au încercat marijuana. Nu vede niciun pericol în acest drog, chiar dacă ultimul raport al Agenţiei Naţionale Antidrog arată că, în 2016, 543 de oameni au cerut ajutor medical de urgenţă după ce au consumat canabis. Cei mai mulţi sunt din Cluj, Timiş, Bucureşti şi Iaşi, iar diagnosticul pus de medici pentru majoritatea din ei a fost unul clar: intoxicaţie.

Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Antidrog: „Experimentează senzații de panică, de agitaţie şi, în urma acestor simptome, se duc către urgenţe crezând că se întâmplă altceva.”

Uneori, de la consumul de canabis la alte droguri nu este decât un pas. Aşa se face că la spital au ajuns şi tineri cu tulburări mentale şi de comportament sau chiar sevraj după ce au fumat iarbă şi a luat şi alte substanţe, se arată în raportul Agenţiei Antidrog. Consumatorii sunt, însă, de altă părere şi militează pentru beneficiile marijuanei.

Andrei, consumator de canabis: „Cel mai grav lucru pe care l-am simţit a fost o durere de cap temporară. Niciodată nu am văzut să păţească cineva ceva de la canabis să ajungă la spital. Poate doar să vomite pentru că nu este obişnuit cu starea.”

Şi totuşi, efectele consumului de canabis pot fi mai nocive decât credem, atrag atenţia specialiştii. De exemplu, o persoană care a fumat marijuana şi se urcă la volan poate fi un pericol în trafic.

Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Antidrog: „Am avut cazuri în care conducătorii auto nu au oprit la culoarea roşie, nu au cedat prioritatea când aveau semnul de cedează trecerea şi aceste lucruri se înâmplă ca urmare a efectelor pe care îl produce consumul de canabis.”

Unul din 10 tineri a încercat cel puțin o dată să consume marijuana. Datele oficiale arată că vârsta de la care începe să fie consumat acest drog scade de la un an la altul. Așa se face că sunt unii elevii care încep să fumeze chiar dacă nu au terminat încă clasa a 8-a.

Medicii spun că uneori consumatorii de droguri se feresc să ajungă la spital, din cauză că ar putea fi traşi la răspundere, însă consumul de stupefiante nu este incriminat în România, ci doar deţinerea în vederea consumului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri