IRES: 97% dintre români sărbătoresc Paștele

Data publicării:
sondaj ires THINKSTOCK

94 la sută dintre cei chestionaţi au declarat că vor sărbători Paştele anul acesta, aşa cum obişnuiesc să facă în fiecare an.

Dintre aceştia, 87 la sută spun că vor participa la slujba de Înviere.

Anul acesta, Paştele şi 1 Mai sunt sărbătorite în aceeaşi zi. Deşi, de obicei, românii profită de zilele libere pentru a pleca în excursii, în 2016 65 la sută dintre cei chestionaţi spun că vor sta acasă, 22 la sută vor merge în vizite la rude sau prieteni şi doar 9 la sută vor pleca în vacanţă.

Dintre cei care vor pleca de acasă, 73 la sută spun că vor alege o pensiune sau un hotel la munte, 22 la sută că vor merge într-o staţiune balneară şi numai 5 la sută susţin că vor merge la mare.

În ceea ce priveşte bugetul, doi din zece români spun că vor cheltui peste 600 de lei pentru masa de Paşte, 20 la sută nu au stabilit încă o sumă exactă, 19% la sută vor cheltui între 400 şi 600 de lei, iar 14 la sută au un buget mai mic de 200 de lei.

Sondajul IRES arată şi faptul că majoritatea celor chestionaţi cred că Paştele ortodox şi cel catolic ar trebui sărbătorit la aceeaşi dată, respectiv 68 la sută dintre români, în timp ce 19 la sută cred că e mai bine ca cele două evenimente să fie sărbătorite separat.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.240 de persoane, prin metoda interviului telefonic în perioada 18-21 aprilie. Marja de eroare este de plus, minus 2,8 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri