„L-au târât ca pe un câine din apă”. Anchetă în Botoșani după ce un tânăr s-a înecat

Data actualizării: Data publicării:
inecat bt

Este anchetă la ISU și la Ambulanța de la Botoșani după ce un adolescent s-a înecat în râul Siret. Salvatorii sunt acuzați că nu l-au scos pe baiat la timp din apă și ca nu au început imediat manevrele de resuscitare. Mai multe înregistrări postate pe o rețea de socializare arată modul în care au intervenit angajaţii Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Vă avertizăm, urmează imagini şi informaţii care vă pot afecta emoţional.

În imaginile filmate duminică de un martor se vede cum un scafandru de la ISU trage din apă trupul adolescentului. Victima esta apoi lăsată în apă, aproape de mal, în timp ce pompierii și ambulanțierii se plimbă în jurul lui. Ulterior, mai mulți localnici încearcă să-l resusciteze pe băiatul de 17 ani.

După ce au văzut înregistrarea postată pe o reţea de socializare, responsabilii din ISU și IGSU au deschis deja anchete. Doi pompieri au fost deja trimiși în fața consiliului de judecată pentru că au încălcat procedura standard de intervenție, spune şeful ISU Botoșani.

Conform procedurii trebuia predat la echipajul medical, începute manevrele de resuscitare și dacă nu răspundea corpul atunci se declara decesul. La o vizualizare sumară a victimei, echipajul medical a făcut o afirmație că deja persoana este decedată. Consider că ai mei colegi nu au fost profesioniști”, spune col. Cristian Amarandei, șef ISU Botoșani.

O comisie din cadrul DSU este la Botoșani pentru a verifica modul în care au intervenit echipajele.

Evaluăm atât intervenția medicală făcută de către echipajul Serviciului de Ambulanță Botoșani, partea de coordonare asigurată de medicul de la serviciul de ambulanță Botoșani în dispeceratul integrat ISU - SMURD - SAJ Botoșani. Analizăm și intervenția ISU Botoșani a echipajelor care au intervenit”, afirmă dr. Diana Cimpoieșu, coordonator SMURD Regiunea Nord-Est.

Rudele băiatului şi martorii sunt revoltați de modul în care s-a acționat.

„Nu i-au făcut nimic. L-au târât ca pe un câine din apă, nu au făcut nimic, absolut”, spune Mihaela Macovei, mama victimei.

„Când l-a tras de ce l-au lăsat în apă? Puteau să-l dea la mal”, adaugă Nicoleta Mitel, rudă a victimei.

La intervenție au participat două autospeciale și șapte angajați ISU, plus un echipaj de ambulanță.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri