Lecție de voință de la o tânără în scaun cu rotile

Data actualizării: Data publicării:
oana albu

O tânără din Cluj-Napoca refuză să se comporte ca o persoană cu handicap şi să aştepte ajutorul celorlalţi. Imobilizată în scaunul cu rotile, ea s-a angajat într-un supermarket din oraş. Nu înainte să fie refuzată în multe alte locuri, în care handicapul ei a părut mai important decât faptul că îşi dorea să muncească.

„Voință în primul rând. Alegere. Alegere. Schimbarea mentalității... cu una în care alegi să lupți”, dezvăluie tânăra secretul prin care a reușit să se adapteze noii sale vieți.

Un accident a dat peste cap viața Oanei acum șase ani. A încercat să înveţe să meargă din nou, în cârje, dar problemele pe care le avea doar s-au agravat.

„Sunt în scaun cu rotile de aproximativ doi ani de zile. Sunt foarte multe fracturi și masa musculară nu este suficient de rezistentă încât să îmi susțină greutatea corporală”, explică Oana Albu.

Tânăra s-a încăpățânat să își depășească dizabilitatea. Acum, la 32 de ani, este casieră la un supermarket, însă drumul până aici nu a fost ușor. De când a fost țintuită în scaunul cu rotile a tot încercat să se angajeze. Fără succes. Abia în vară a primit o șansă.

„Nu toată lumea angajează persoane cu dizabilități, datorită capacității de muncă, forței fiecărei persoane, care diferă de la individ la individ și da, într-adevăr este primul meu loc de muncă și chiar sunt foarte mulțumită”, mărturisește Oana Albu.

Deși job-ul este o provocare, tânăra s-a adaptat cu ușurință.

„Foarte bine, colegii sunt foarte de treabă, te ajută, m-au ajutat să mă integrez, mă ajută la partea fizică - unde e nevoie să fiu împinsă, să fiu dusă la punctul de lucru”, spune Oana.

„Comerțul e greu, nu-i ușor... a văzut ea. Dar trebuie adaptat. Și se adaptează, să știți, din prima zi. Așa de mulțumită am fost!”, mărturisește mama Oanei, Chiș Pal Viorica.

„Avem șase persoane cu dizabilități angajate și care s-au integrat foarte bine în cadrul echipelor noastre. Oana este una dintre aceste persoane,
este o persoană pozitivă și optimistă și de foarte multe ori ea ne-a încurajat pe noi”, a declarat Dumitrița Sabău, manager relații cu clienții în cadrul supermarketului.

Ambiția tinerei nu se oprește aici. Vrea să-şi continue şi studiile. Absolventă de școală profesională, se pregăteşte să dea bacul, vara viitoare, pentru ca apoi să poată merge şi la facultate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri