Legea prin care barurile din Centrul Vechi ar avea de suferit

Data publicării:
centru vechi

Toate locurile publice care nu sunt avizate de pompieri trebuie să afişeze la intrare un panou prin care să îşi avertizeze clienţii de eventualele pericole. Patronii barurilor sau cluburilor, pensiunilor şi hotelurilor, dar şi directorii teatrelor vor trebui să specifice că locul respectiv nu are autorizaţie împotriva riscului la incendiu.

În caz contrar, riscă amenzi. Legea a fost promulgată de preşedinte şi intră în vigoare de luna viitoare.

În cazul cluburilor sau restaurantelor care nu sunt autorizate de pompieri, noua lege este cât se poate de clară. Patronii sunt obligaţi să îşi avertizeze clienţii privind riscul la care se supun.

Trebuie afişat un panou pe care este scrie, acest spaţiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu”, afirmă Cătălin Chirca, purtător de cuvânt IGSU

Legea impune şi reguli privind modul în care trebuie să arate panourile de avertizare.

În ceea ce priveşte aceste afișe ele trebuiesc scris cu litere de cel putin 2,5 centimetri. Trebuiesc desenate cu roşu pe fundal alb. În Bucureşti, cea mai mare densitate de locuri neautorizate de pompieri este în Centrul Vechi. Peste 50 de astfel de baruri sau restaurante.

Nerespectarea legii se sancţionează cu amendă de până la 5 mii de lei”, adaugă Cătălin Chirca, purtător de cuvânt IGSU.

Vizaţi de modificarea legislativă sunt şi patronii pensiunilor sau hotelurilor. Fiecare client care le trece pragul trebuie să fie informat dacă locul este sau nu sigur. Patronii şi administratorii localurilor spun că noua lege nu îi nemulţumeşte, dar regulile care impun autorizarea spaţiilor ar trebui modificate.

Iată ce spun clienții:

E bine să fim informaţi înainte de a ne caza la un hotel.”

„În momentul în care ştii dacă sunt autorizate sau nu poţi să mergi în altă parte.”

„Vreau să ştiu că îndeplinesc toate condiţiile ca să stăm în siguranţă.”

Până acum pompierii nu au reuşit să afle concret câte dintre locurile publice, baruri, cluburi, pensiuni sau hoteluri au sau nu nevoie de autorizaţie. Şi asta pentru că nu există o evidenţă clară a lor. În întreaga ţară însă inspectorii ISU estimează că doar 10 la sută dintre clădirile care ar trebui autorizate pentru riscul la incendiu au acest certificat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri