Liceul care a dat doi laureați Nobel a ajuns pericol public

Data publicării:
liceul lenau

Singura școală din România care a dat lumii doi câștigători ai premiului Nobel - Herta Muller şi Stefan Hell - a ajuns un adevărat pericol pentru trecători. Bucăţi mari de tencuială şi chiar cărămizi întregi se desprind frecvent din faţada Liceului Lenau din Timişoara. Clădirea este un imens șantier după ce firma de construcţii nu s-a înţeles cu reprezentanţii Primăriei, iar lucrările au fost abandonate.

Reabilitarea liceului Nikolaus Lenau a început în urmă cu trei ani. Deocamdată, doar interiorul clădirii a fost renovat. Din cauza unor greşeli în proiect, lucrările au fost abandonate. Din faţada clădirii cad bucăţi întregi de cărămidă, iar în trecut tencuiala desprinsă a făcut şi victime.

„Chiar și pe o trecătoare (a căzut) o bucată de tencuială, destul de grav, a intervenit salvarea. S-a desprins tencuiala, sunt doar cărămizile care sperăm noi să nu ne pice în cap”, spune un trecător.

Clădirea monument istoric se află chiar în zona zero a orașului, astfel că că sutele de pietoni care trec zilnic pe aici sunt avertizați că în orice moment pot fi răniți de bucățile de cărămidă”, relatează Vlad Ungar, reporter Digi24.

Dacă pietonii pot evita pericolul ocolind zona, elevii sunt nevoiţi să intre zilnic în clădire.

„Benzile alea se adresau în mare parte celor care care nu erau în școală, care ocoleau, noi trecem prin ele ca să intrăm în școală, adică tot prin perimetrul fațadei”, spune un elev.

Este toată suprafața decapată. Măsurătorile diferă. Se desprind bucăți din tencuială, chiar dacă este dată toată tencuiala jos, au trecut deja două ierni peste această fațadă neasigurată”, spune Elena Wolf, directorul Liceului Teoretic Nikolaus Lenau din Timișoara.

Între timp, Primăria a dat în judecată firma care trebuia să renoveze fațada și a întrerupt lucrările.

„Există de exemplu un litigiu asupra sumelor aferente construcției și ridicării schelei pentru Lenau, de asemenea există câteva chepenguri la acoperiș. Nu sunt valori mari, însă din punctul nostru de vedere nu sunt corecte, din punctul de vedere al firmei sunt văzute altfel”, spune Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

La rândul lor, reprezentanţii firmei de construcţii au nemulţumiri.

„Atâta timp cât noi am aşteptat corectarea proiectului care era în sarcina proiectantului, adică angajatul primăriei, nu s-a întâmplat acest lucru. Am solicitat, de asemenea, plata lucrărilor care s-au executat. Nu s-a efectuat”, spune Cristian Bucşă, manager al firmei de construcţii.

Printre absolvenţii liceului timişorean se numără doi câştigători de Nobel. Atât Herta Muller, deţinătoarea premiului pentru Literatură, cât și Stefan Hell, care a luat Nobelul pentru Chimie, au învăţat la Nikolaus Lenau.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri