Mai mulţi bani pentru Prima Casă, dar mult prea puţini pentru solicitările de credit

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24-1

În plus, aceasta este singura variantă pe care o au cumpărătorii pentru achiziţia unei locuinţe cu avans de numai 5 la sută, căci cele mai mari bănci au anunţat că la creditele ipotecare au mărit deja avansul chiar la 40 la sută. Este vorba în total de opt bănci care acordă credite ipotecare cu avans mărit.

Suplimentarea plafonului Prima Casă vine în condiţiile în care cele mai mari bănci au epuizat deja sumele pentru acordarea garanţiilor încă de acum o lună, astfel că nu mai primesc dosare în timp ce alte zeci stau în aşteptare. Singura problemă este că cele 500 de milioane de lei din suplimentare nu vor fi suficiente în condiţiile în care cererea va fi la fel ca până acum.

Dragoş Nichifor, broker de credite: „Banii nu sunt suficienţi, pentru că am avut o medie de aproximativ 3-400 de dosare pe zi, fondurile alocate ar ajunge pentru aproximativ 5.500 de dosare, asta înseamnă 11-12 zile lucrătoare, la nivelul solicitărilor de acum o lună-două luni”.

Din ianuarie până în mai s-au acordat 13.000 de credite Prima Casă, cu o valoare a garanţiilor de 1,2 miliarde de lei. Adică dublu faţă de aceleaşi perioade ale anilor trecuţi. Legea dării în plată este cea care a dus la numărul mare de cereri pentru Prima Casă cu atât mai mult cu cât, în faza de proiect, legea includea şi programul guvernamental. În acelaşi timp băncile majorau avansul pentru creditele ipotecare, aşa că şansele pentru cumpărarea unei locuinţe cu avans de 5 la sută erau tot mai mici. Opt bănci au mărit avansul pentru creditele ipotecare cu până la 40 la sută. Ultimul anunţ a venit de la BCR, iar cea mai mare bancă din România cere acum pentru un credit ipotecar un avans de 35 la sută. CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD, Alpha Bank, Intensa, Banca Românească şi Bancpost au majorat deasemenea plafoanele cerute ca avans.

Între timp, brokerii anunţă că suplimentarea pentru Prima Casă va fi suficientă numai pentru cei care au dosarele deja în analiză la bănci sau în cazul celor aprobate şi care doar mai aşteaptă să fie transmise la Fondul de Garantare.

Dragoş Nichifor, broker de credite: „Accesul pentru clienţi noi va fi cumva restricţionat pentru că nu vor avea şanse reale să prindă din alocarea existentă”.

Executivul ia în calcul şi modificarea condiţiilor de accesare a acestui program, iar specialiştii se aşteaptă ca la următoarea alocare de fonduri să existe restricţii în ceea ce priveşte avansul, dar şi veniturile potenţialilor clienţi.

Din 2009 şi până acum au fost acordate 178.000 de credite Prima Casă, cu o valoare totală de 30 de miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul programului este de numai 0,34 la sută din total credite acordate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri