Medici amenințați și loviți de pacienți

Data publicării:
medic
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Dr. Răsvan Cristian Stoica, medic: „Dacă nu o salvezi pe fata asta îți iau gâtul!”

Este ceea ce i-a fost dat unui medic să audă. Doctorii de la spitalul din Hârlău spun că sunt nevoiţi să lucreze sub teroarea romilor. Primesc aproape zilnic astfel de amenințări şi, uneori, sunt chiar loviţi de unii bolnavi sau de rudele acestora. Doar în ultimele două săptămâni, medicii au fost agresați de trei ori. Ultimul episod s-a petrecut la sfârșitul săptămânii trecute, când o doctoriță a fost nevoită să se ascundă.

Dr. Rodica Postică, director medical: „Încep să țipe, să trântească pe jos, să izbească, ne intimidează.”

Situația a ieșit la iveală abia după ce Răsvan Stoica, unul din medicii spitalului, a povestit pe internet că se teme pentru viața lui, din cauza numărul mare de persoane de etnie romă care îi atacă. Doctorul refuză să mai facă gărzi și cere instalarea unor camere de luat vederi care să îi descurajeze pe agresori.

Dr. Răsvan Cristian Stoica, medic: „Au curajul să o facă pentru că nu s-a întâmplat niciodată nimic și au fost de neoprit.”

Postarea medicului a devenit virală și inclusiv ministrul Sănătății i-a lăsat un comentariu în care l-a sfătuit să se adrese Direcției de Sănătate Publică. Numai că situația a mai fost semnalată și în trecut.

Liviu Stafie, director DSP: „Recomandarea noastră a fost achiziționarea unui sistem de monitorizare video închis.”

Spitalul din Hârlău are un portar, dar și un contract cu o firmă specializată, care intervine, însă, doar în cadrul unor urgențe. Forţele de ordine au fost chemate să intervină de trei ori în ultima lună, susţin poliţiştii, dar nu a fost dată nicio amendă, pentru că nu au identificat pe nimeni.

Dr. Daniela Trinadaf, managerul spitalului Hârlău: „E făcut referatul, deja s-au pornit demersurile pentru achiziționarea a două camere video.”

Radu Curcă, primarul orașului Hârlău: „Nu sunt probleme, din punctul meu de vedere, dacă o să fie, o să suplimentăm și de la poliția locală dacă este nevoie.”

Anual medicii tratează peste o mie de pacienți din zeci de comune la Spitalul din Hârlău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri