Meserie bănoasă, pentru care nu e nevoie de BAC. Cât costă cursurile pentru însoțitori de bord

Data publicării:
insotitoare de bord curs

Există o meserie care îţi aduce lunar un salariu între 1000 şi 4000 de euro, fără ca măcar să fi trecut de Bacalaureat! Nici nu s-a terminat bine şcoala că deja unii dintre absolvenţii de clasa XII-a s-au apucat de alte cursuri, cu perspective imediate: învaţă să devină însoţitori zbor. În următorii cinci ani e nevoie de peste 1 milion de însoţitori de zbor la nivel mondial, spun specialiştii în aviaţie.

În sala de clasă: 20 de elevi, cu vârste de la 18 la 36 de ani, ascultă „ochi şi urechi” de profesoara lor. O stewardesă cu experiență, care în cei 17 ani de activitate a acumulat 10.000 de ore de zbor. Mihaela Năstase le explică secretele meseriei.

Mihaela Năstase, instructor: „Este foarte important să ştiţi că noi, la bordul avionului, nu ne aflăm să servim ceaiul şi cafeaua. Dacă şefa de cabină consideră că este important să nu servească, atunci nu le vom servi. Noi suntem acolo pentru siguranţa şi securitatea pasagerilor!”

Practica nu pare a fi cel mai greu lucru. În cele patru săptămâni cât ţine cursul pentru pregătirea examenului, elevii trebuie să înveţe și noțiuni despre securitate şi legislaţie aeronautică, dar şi să fie familiari cu partea tehnică a avionului.

Condiții pentru înscrierea la cursurile de însoțitori de bord

Condiţiile pentru înscrierea la cursurile de însoțitor de bord: să ai înălțime minimum 1,57 și să fi terminat clasa XII-a. Bacalaureatul este opţional.

Alexandra, 18 ani, cursant: „Fără bacalaureat nu prea ai ce să faci şi chiar e o opţiune. Până acum nu e nimic foarte complicat. Trebuie doar să fii atent la cursuri şi să mai exersezi puţin pe acasă”.

Andra 18 ani – cursant: „Este un timp foarte scurt de acumulare de informaţii noi, într-adevăr, este şi foarte greu, dar îţi asigură un loc de muncă pe viitor”.

Alexandra şi Andra sunt cele mai mici fete de la curs: au doar 18 ani. Vârsta fragedă nu le permite să lucreze pentru companii din Orient, unde limita este de 21 de ani.

„Panica este cel mai greu și complicat lucru care se poate întâmpla în aviaţie. Ca să ştiţi şi voi. Faceţi absolut orice pentru a nu intra în panică”, le spune profesoara.

Mihaela Năstase – instructor examinator: „Sunt foarte mulţi care vin de pe băncile şcolii, sunt mulţi care preferă să se înscrie la acest curs după ce au terminat liceul, să se angajeze, să câştige nişte bănuţi ca după aceea să continue cu facultatea. De altfel, noi îi încurajăm să îşi continue studiile pentru că şi în domeniul aviaţiei ai nevoie de studii superioare, să avansezi să ajungi un instructor, un examinator şi aşa mai departe”.

Cea mai mare problemă la școala de însoțitori de zbor

La această şcoală de aviaţie se pregătesc anual peste 100 de însoţitori de zbor. Cea mai mare problemă este limba engleză, spune răspicat instructorul examinator. Fără cunoştinţe serioase, elevii nu au şanse să treacă de interviul companiilor.

Nu mai sunt aceleaşi criterii care erau odată, să fii manechin, trebuie să ai o prezenţă îngrijită. Exclus unghiile lungi la fete. Nu, pentru că ai nevoie să nu zgârii pasagerii dacă trebuie să intervii. Plus că te incomodează. Sunt mai mulţi factori care te restricţionează”, spune instructorul.

Cursanții vor primi diplomă de însoţitor de zbor, cu care vor putea lucra oriunde în lume, însă doar cei care vor promova examenul din limba engleză, cunoştinţe aeronautice şi medicină organizat de Autoritatea Aeronautică Română.

Școala de însoțitori de bord costă 1.500 de euro.

Citiț și:  Cel mai bine plătite meserii pentru tinerii fără BAC

ANOFM: Tinerii absolvenți pot beneficia de indemnizație de șomaj. Condiții și acte necesare

Paradoxul mediilor de la Bacalaureat 2019: Cea mai mică rată de promovare din ultimii cinci ani, dar cele mai multe medii de 10

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri