Mii de oameni iau pensii mai mari decât salariile bancherilor

Data actualizării: Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015
FOTO Agerpres

În România, 9.000 de oameni primesc pensii de lux. Parlamentari, primari, magistraţi, membri ai corpului diplomatic. Aceştia încasează lunar chiar şi 30 de mii de lei! Iar de anul viitor, vor lua şi mai mulţi bani, odată cu intrarea în vigoare a legii pensiilor speciale ale aleşilor.

Datele de la Casa Naţională de Pensii arată că, de exemplu, în luna septembrie suma totală cheltuită cu aceste venituri speciale s-a ridicat la aproape 93 de milioane de lei, adică în jur de 20 de milioane de euro. Un simplu calcul ne arată că pensia medie a trecut de 10.000 de lei.

Dar de unde vin aceşti bani? Ei bine, în cea mai mare parte de la noi toţi, angajaţii din România. Dacă ne uităm la cifre, vedem că aproape 18 milioane de lei provin de la Casa Naţională de Pensii. Restul vine de la buget: 75 de milioane de lei.

În capul listei, judecătorii şi procurorii au o pensie medie care se ridică la 16.000 de lei lunar. Cea mai mare pensie specială este tot a unui fost magistrat: de peste 12.000 de euro.

Citiți și: 
CTP, despre pensia de 56.000 de lei pe lună: Cum ajungi la suma asta în statul român? E o crimă. Niciun politician nu se revoltă

Sunt mulţi care iau şi salariu şi pensie specială. Valer Dorneanu, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, primeşte lunar aproape 18.000 de lei, iar colegele sale Mona Pivniceru şi Livia Stanciu au pensii speciale de aproximativ 27.000 de lei, respectiv- 32.000 de lei, potrivit declaraţiilor de avere.

Şi actualul ministru al Justiţiei Tudorel Toader încasează mai bine de 27.000 de lei pe lună.

De pe listă nu lipsesc nici foştii parlamentari, care au o pensie medie de 4.300 de lei. Pentru cei care au avut mai mult de trei mandate suma poate depăşi şi 10.000 de lei pe lună.

Pensii speciale sunt acordate şi de Casele de Pensii Sectoriale. Iar în această categorie intră peste 139.000 de foşti angajaţi din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii. Aici pensiile medii sunt cuprinse între 3.800 şi 5.000 de lei pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri