Miniștrii nu știu cât costă benzina. Mișa: Am aflat din presă

Data actualizării: Data publicării:
ionut misa director directie mari contribuabili anaf

Ministrul Finanţelor spune că a aflat din presă cât costă carburanţii. Nu e treaba lui, explică Ionuţ Mişa, cu toate că scumpirea carburanţilor a venit după o dublă majorare a accizelor, iar politica fiscală, deci politica de taxe, este în competenţa Guvernului în general şi a ministrului finanţelor în particular.

Sincer nu m-am uitat la preţurile carburanţilor, în marea majoritate a timpului circul cu șoferul. Înţeleg tot de la dvs., de la media, că preţul ar fi crescut într-o proporție mult mai mică decât creşterea de 0,16 operată în prima etapă. Nu studiez, obiectivul Ministerului de finanţe şi al meu, ca ministru, este să urmăresc politicile fiscale, nu să citesc în fiecare zi preţul de la pompă. Dacă aş face această activitate aş consuma timpul”, a spus Ionuț Mișa.

"Sumele atrase din acciză sunt estimate la 1,4 miliarde de lei, iar banii vor veni la bugetul de stat și vor fi repartizați ordonatorilor de credite, ca de obicei. Am avut discuții cu transportatorii la Guvern și s-a discutat pentru continuarea unei scheme în cazul în care se creează un dezechilibru din acest punct de vedere. Există riscul ca mulți dintre transportatorii mari să migreze către alte țări în care costul carburanților este mai mic. Atunci, vom contracara acest efect prin crearea unei scheme pentru restituirea unei părți din acciză. În momentul de față, din analiza pe care am făcut-o, prețul carburanților din România raportat la prețul carburanților din Ungaria este cam la același nivel. Suma de bani achitată pentru carburanți este, în continuare, una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Totodată, sarcina fiscală este una dintre cele mai mici din Uniune", a subliniat șeful MFP.

Este al patrulea ministru din Guvernul Tudose care declară că nu știe cât costă carburanții.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a evitat să le spună jurnaliştilor dacă ştie sau nu cu cât s-a scumpit combustibilul după reintroducerea supraaccizei. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că nu ştie care e preţul benzinei şi motorinei, motivând că nu este şofer.

Ministrul Educației, Liviu Pop, a spus că nu știe cât costă benzina la pompă pentru că „alimentează soția”.

Premierul Mihai Tudose, pe de altă parte, a spus că benzina s-a scumpit, dar nu din cauza supraaccizei, ci pentru că uraganele au lovit zonele petroliere ale Statelor Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri