Ministrul Muncii: Problema sindicatelor din Educație nu este că ei nu câștigă, ci faptul că sectorul de Sănătate câștigă

Data publicării:
bani lei salarii 50-1

Discutăm de Educație, unde colegii de la sindicate s-au înfierbântat puțin astăzi. Cred că existau niște așteptări vehiculate în ultima vreme referitoare la prioritizarea ambelor sectoare — Sănătate și Educație—în mod similar. Nu poți să construiești două sectoare prioritare pe un context de inechități transversale pe tot sistemul bugetar. Aș vrea să reținem cu toții următorul aspect: cei de la Educație nu doar că nu pierd nimic, ci câștigă la nivel de unitate rezolvarea acelorași disfuncționalități și unde pot să-și demonstreze la nivel de unitate capacitatea de reformă. Atâta timp cât ei nu pierd nimic, cât anul trecut au avut o creștere salarială de 26,78%, și care a fost aplicată pe toată grila cap-coadă, nu pe principiul de distribuție, nesugerând că salariile sunt suficiente în sistemul respectiv, vorbim totuși despre un procent de 26,78%”, a spus Dragoș Pîslaru.

Ministrul Muncii a menționat, totodată, că în această perioadă mesajul este de solidaritate pentru a rezolva problemele din toate sectoarele.

Ei (sindicaliștii din Educație, n.r.) ar trebui să se bucure pentru că și copiii profesorilor respectivi se vor duce într-un sistem de sănătate care se reformează. Prin urmare, problema lor în acest moment nu este că ei nu câștigă, ci că cei de la Sănătate câștigă. Și atunci ne punem problema: ce ar fi trebuit să facem? Să ne concentrăm pe Educație și să nu se concentrăm pe rezolvarea disfuncționalităților de încadrare din restul sistemului? În condițiile de responsabilitate fiscal-bugetară, nu puteau să existe așteptări că toată lumea va primi sume enorme de bani. Mesajul este de solidaritate. Nu putem să rezolvăm toate sectoarele în același timp în condițiile actuale fiscal-bugetare”, a spus ministrul.

Potrivit oficialului, noul proiect de ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice va intra în dezbatere publică, iar în ședința de Guvern din 1 iunie ar urma să fie adoptat.

Vă confirm faptul că proiectul intră în dezbatere publică, dar dezbaterea publică nu va însemna că eu stau și aștept să văd ce zice lumea. Ne vom întâlni inclusiv cu sindicatele din Educație, pe care îi aștept să nu se mai ridice de pe scaun și să plece. Au ieșit din sală cu 10 minute înainte pentru că au înțeles că nu vor beneficia de aceeași grilă ca cei din Sănătate. Am toată deschiderea să discutăm și îi voi invita să la discuții săptămâna viitoare. Pe 1 iunie, dacă lucrurile vor fi în regulă și vom organiza Consiliul Național Tripartit pentru a valida această propunere de ordonanță, se va propune în ședința de Guvern spre adoptare, cu implementare începând cu luna august 2016, ceea ce înseamnă salarii în plată în septembrie 2016. O parte din bani vor fi alocați la rectificarea bugetară”, a subliniat Dragoș Pîslaru.

Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au spus, marți, după întâlnirea cu ministrul Muncii, că proiectul Ordonanței privind salarizarea în sectorul bugetar este nul din punctul lor de vedere și consideră că Educația a fost abandonată.

Reprezentanții sindicatelor au avut marți o întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pentru consultări referitoare la OUG privind salarizarea personalului bugetar.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri