Monumentul #Colectiv naște controverse

Data publicării:
Colectiv Bucuresti Octav Ganea 017

Primăria Sectorului 4 a atribuit direct în urmă cu trei săptămâni un contract pentru ridicarea unui monument în memoria victimelor din incendiul din Colectiv unei firme din oraşul Olteniţa, specializată în construcţii metalice.

Firma, care are un singur angajat, ar urma să încaseze peste 300.000 de lei, suma maximă permisă de lege în cazul contractelor încredinţate direct.

Monumentul, care ar trebui să fie ridicat în Parcul Lumea Copiilor, a stârnit deja nemulţumirea activiştilor de mediu şi a locuitorilor din zonă

Este amplasat în zona grătarelor, multe sunt activate, în continuare cred că este un afront adus victimelor, care ştiţi bine că o mare parte au decedat din cauza fumului toxic”, a declarat președinte Ecocivica Dan Trifu.

Primarul interimar al Sectorului 4 spune că grătarele vor fi relocate.

Noi am luat toate măsurile necesare să relocăm acele grătare. Nu este potrivit ca în acea zonă să existe o astfel de activitate”, a spus Daniel Băluță.

Pe aleea din fața zonei unde ar urma să fie amplasat Memorialul Colectiv vor fi plantaţi 64 de cireşti japonezi, în memoria fiecărei victime care s-a stins în data de 30 octombrie.

Rudele celor care au pierit în incendiul din Colectiv spun că şi-ar fi dorit ca monumentul să fie amplasat în faţa clubului, dar că, împreună cu primarul Sectorului 4, au găsit o soluţie de compromis.

Dumnealui a început acel proiect în Parcul Tineretului, s-a gândit că acolo unde plantează 64 de pomi exact în memoria copiilor noştri, am putea pune şi acest monument, în oglindă”, a spus Eugen Iancu, tatăl unei victime.

Primăria Capitalei spune că n-a fost informată de intenţiile edilului din Sectorul 4, în condiţiile în care proiectul trebuie aprobat de consilierii generali.

În cazul în care nu există acest acord, primăria de sector este pasibilă de sancţiuni, iar investiţia respectivă trebuie să fie desfiinţată”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Alex Achim.

Primarul interimar Daniel Băluţă susţine că e vorba doar de o reamenajare peisagistică, pentru care nu are nevoie de permisiunea primăriei generale.

De asemenea, un protest va avea loc pe 9 aprilie în Piața Universității din București, a anunțat grupul „Corupția Ucide”, după ce detaliile contractului pentru Memorial au ieșit la iveală.

Protestul este intitulat „Suntem tot aici, muncim. Ne supărați, ieșim". 

„Se face Memorialul 'Colectiv'. Va fi în Parcul 'Lumea Copiilor' și va costa 321.405 RON (72.000 EUR). Contractul s-a dat fără licitație, prin încredințare directă, către Euroconstruct. (...) Se fură bani chiar și atunci când Corupția Ucide și omoară 60+ oameni. Dragă Sector 4, să încerci să furi bani profitând de moartea prietenilor noștri este mai mult decât putem tolera. Ne vedem sâmbăta viitoare (pe 9 aprilie, n.r.) la un exercițiu democratic, ca să arătăm că dacă nu ieșim în fiecare zi, săptămână, acest lucru nu înseamnă că tăcem când observăm astfel de abuzuri", arată inițiatorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri