Nevăzător alungat din autobuz: „Polițaiul nu prea știa legea așa bine, i-am explicat eu”

Data actualizării: Data publicării:
nevaztor caine

Anchetă la Ministerul de Interne după ce un bărbat nevăzător susţine că a fost umilit de şoferul unui autobuz, dar şi de un poliţist. Bărbatul spune că a fost dat jos din autocar pentru că era însoţit de un câine-ghid, iar polițistul chemat în ajutor nu a luat măsuri în acest sens. Cazul său a fost intens discutat pe Facebook, printre alţii chiar de liderul PSD Liviu Dragnea. Aşa a ajuns în atenţia ministrului de Interne, Carmen Dan, care l-a sunat pe bărbat şi i-a cerut personal scuze.

Petrică Iordache este nevăzător din naștere, aşa că singura soluţie ca să poată ieşi din casă este câinele-ghid. De doi ani de când a primit-o cadou pe Maia, bărbatul a prins curaj să călătorească. Recent a făcut o rezervare la o firmă de transport în comun ca să plece la un prieten din Sibiu. El susține că l-a anunțat pe cel de la dispecerat că urmează să călătorească alături de câine. Doar că după ce a urcat în autobuz șoferul nu a mai vrut să-l ia. Bărbatul a sunat la 112.

„S-a ridicat de la volan, a început să mă împingă și să cobor jos. A pus mâna pe câine, l-a împins, l-a tras de lesă jos. M-a bruscat și pe mine și pe câine și într-un sfârșit a reușit să mă împingă jos din mașină, a închis ușile și a plecat”, a povestit Petrică Iordache.

A venit poliția după 3-4 minute cu aproximație și le-am expus cazul. Polițaiul nu prea știa legea așa bine, i-am explicat care e legea, legea 448, i-am explicat articolul tot, mi-a cerut numărul șoferului...”, a relatat bărbatul.

„Autoritățile s-au sesizat, ieri (duminică – n.r.) m-a sunat ministrul de interne personal și și-a cerut scuze, s-a pornit o anchetă”, a adăugat Petrică Iordache.

Ministrul de Interne Carmen Dan a aflat de pe Facebook de incidentul în care a fost implicat Petrică. O prietenă de-a bărbatului a postat pe rețeaua de socializare prin ce a trecut acesta, iar mesajul său a fost distribuit și de Liviu Dragnea.

„Cazul lui Petrică din Pașcani mă interesează în primul rând ca om, pentru că gândesc că dinamica lucrurilor pe care le trăim ar trebui să nu ne facă să ne îndepărtăm unii de ceilalți, ci dimpotrivă, să ne bucurăm de o normalitate liniștită, chiar dacă unii dintre noi suferă de o boală, se luptă cu un handicap sau sunt defavorizați de natură”, a scris ministrul de interne Carmen Dan pe pagina sa de Facebook.

Mai-marii din poliție au deschis o anchetă.

Polițiștii au identificat conducătorul auto și l-au sancționat conform legii 61 din 1991. (tulburarea ordinii și liniștii publice – n.r.) Totodată la nivelul Inspectoratului de Poliție Judeţean Iași se efectuează verificări cu privire la modul de intervenție al polițistului în urma apelului primit prin 112”, a declarat Anca Vâjâiac, purtător de cuvânt IPJ Iași.

Șoferul a fost sancționat și de patronul firmei de transport care i-a tăiat 20% din salariu.

„Eu consider că nu trebuia sancționat pentru că persoana handicapată nu a prezentat documente de legitimație de handicap și nu a prezentat documente pentru câine. El când s-a prezentat la mașină avea numai foile emise de DGASPC și vroia să intre cu tot cu cățel, un dulău mare care nu avea nici măcar etichetă de ghid”, spune Elena Ciobanu, administratorul firmei de transport.

În acest caz a fost sesizat și Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri