Noapte albă de teama inundațiilor

Data publicării:
suhurlui

De teama inundaţiilor, zeci de localnici din trei comune din judeţul Galaţi au făcut noapte albă. Oamenii au trecut prin inundaţiile din toamna trecută şi acum, alături de echipele de pompieri, au urmărit pârâul care trece pe lângă casele lor.  Acesta a ieşit din albie din cauza topirii zăpezii şi a ploilor din ultimele zile. Din fericire, noaptea a trecut cu bine.

De repetarea unor tragedii ca cele de toamna trecută se tem sătenii din Slobozia Conachi, Cuza Vodă şi Pechea, comune inundate de mai multe ori în zece ani.

Topirea zăpezii şi precipitaţile din ultimele două zile au făcut ca pârâul Suhurlui să iasă din albie.

„Aici undeva, în zona asta este apa din curţile oamenilor, grădini, a ajuns până în curţile lor. Aici este pârâul Suhu, uitaţi ce viteză are apa”, a spus Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conachi.

Cătălina Doană şi-a păzit casa toată noaptea. Ştie, din experienţă, că până anunţă autorităţile că vin inundaţiile, apa intră în casă.

Cum să nu ne fie frică? Sunt animale, trebuie să le duci de acasă. Nu vine nimeni, nu te anunţă nimeni. Zice că nu creşte, dar la noi creşte”, a spus localnica.

Autoritățile dau asigurări că în caz de inundații sunt pregătite să intervină.

Debitul pârâului Suhurlui este monitorizat în permanenţă de reprezentanţii de la Apele Române. Ofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt în zonă împreună cu membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă”, a spus Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Inundaţiile provocate de ploile torenţiale din octombrie 2016 au afectat 700 de gospodării din judeţul Galaţi. Valoarea pagubelor este estimată la 5,2 milioane de lei. Din cauza vremii, primăriile nu au putut începe încă lucrărilor de decolmatare a pârâului Suhurlui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri