O nouă pădure în Transilvania, plantată de voluntari

Data actualizării: Data publicării:
padure

În România, în fiecare oră, trei hectare de pădure dispar. Iar efectele se văd în multe dintre satele de munte, unde alunecările de teren ajung să le pună oamenilor viaţa în pericol. La Tritenii de Jos, în judeţul Cluj, zona împădurită a scăzut la mai puţin de un procent din suprafaţa totală a comunei. Localnicii sunt disperaţi, aşa că au făcut apel la voluntari. S-au adunat peste 1.000 de oameni şi au plantat împreună nu mai puţin de 40.000 de puieţi.

De patru ori au încercat localnicii din Tritenii de Jos să-şi refacă singuri pădurea. Cu bani puţini şi cu forță de muncă limitată, abia au reuşit să planteze 3.500 de puieți. 

Alin Uhlmann Ușeriu, organizator: „Noi în fiecare an am încercat să facem această pădure Transilvania și astăzi suntem la a patra care vrem să o facem. Împădurim într-o zi 10 hectare, adică în câteva ceasuri dacă reușim.”

Suprafața de 10 hectare nu a fost aleasă întâmplător. De ani de zile, sătenii nu mai pot să o cultive, din cauza alunecărilor.

Valer Sașa, primar comuna Tritenii de Jos: „În Tritenii de Jos avem o suprafață de aproximativ 50 de hectare de pădure. Acest teren este un teren predispus alunecărilor. Este un teren care se vede este degradat.”

Voluntarii s-au împărţit în echipe şi au primit instrucțiuni clare.

Dacă nu puneți destul pământ la rădăcină deci dacă rădăcinile nu sunt destul de acoperite ca să supraviețuiască în iarna care îi așteaptă la îngheț-dezgheț atunci am lucrat degeaba.”

Trebuie făcută o groapă de 30 de centimetri adâncime și e un pic greu că e pământ lutos și un pic greu, dar merge treaba.”

Voluntari au venit din Bistrița-Năsăud, din Târgu-Mureș, dar şi tocmai din Iași sau București.

„Am zis să fac o faptă bună și de asta sunt aici.”

„E un lucru foarte bun pentru că avem nevoie de copaci, de mult verde.”

Voluntarii au plantat puieţi de frasin, gorun şi pin. După ultimele trei runde de împădurire, aproape 90% dintre copaci s-au prins, iar primii plantaţi sunt deja măricei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri