UPDATE. 25 noiembrie, o nouă zi liberă pentru români?

Data actualizării: Data publicării:
Every Day Life In Romania
Foto: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE. Drept la replică din partea PNL:

  1. Ziua Meseriilor nu va fi zi liberă, potrivit legii

Proiectul de Lege inițiat de PNL, depus la Parlament de către Florica Cherecheș, vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, prevede chiar la art. 1: Ziua de 25 noiembrie este proclamată Ziua Națională a Meseriilor și va fi celebrate ca zi de sărbătoare națională, lucrătoare.

  1. Ideea de a avea o Zi a Meseriilor a venit din partea reprezentanților învățământului profesional și tehnic și a oamenilor de afaceri

Ideea de a avea o zi care să promoveze meseriile a apărut pentru prima dată la evenimentul Economia RE-sursă economică, care a avut loc în octombrie 2016, organizat de Platforma pentru Educație Competitivă și Camera de Comerț a României în parteneriat cu mai multe societăți comerciale. La eveniment au participat aprox. 300 de persoane: directori de școli profesionale și licee tehnologice, profesori din aceste școli, oameni de afaceri și reprezentanți ai unor companii interesate de a lucra cu elevi și absolvenți ai acestui tip de învățământ. În acest cadru, s-a discutat despre faptul că învățământul profesional trebuie valorizat mai mult în România și că toți trebuie să ne străduim să îi conturăm o imagine nouă, modernă și atractivă. O zi dedicată acestui tip de învățământ a apărut ca o oportunitate de promovare. Atașat găsiți fotografii de la eveniment. Ideea a fost clarificată în cadrul evenimentului Suport Legislativ pentru învățământul profesional și tehnic, organizat de Platforma pentru Educație Competitivă, Institutul de Studii Populare și Societatea Liberală. Reprezentanții PNL au prezentat celor prezenți proiectul de lege, cu propunerea ca Ziua Meseriilor să fie sărbătorită pe 25 noiembrie, zi în care a fost promulgată, în anul 1864, Legea Instrucțiunii publice a lui Alexandru Ioan Cuza, document în care se vorbește pentru prima oară în mod oficial despre școlile de meserii.

  1. Inițiatorii au dorit în mod expres ca Ziua Meseriilor sa fie zi lucrătoare, în timpul anului școlar

În 2015, Organizația Națiunilor Unite a proclamat ziua de 15 iulie, Ziua Internationala a Tinerilor Meseriasi. Din discuțiile cu reprezentanții învățământului profesional și tehnic a reieșit faptul că această zi are două neajunsuri: se adresează doar tinerilor și este în mijlocul vacanței de vară. În opinia participanților la discuții, meseriile și educația pentru meserii nu reprezintă apanajul exclusiv al tinerilor, ci trebuie luați în considerare și adulții care au sau doresc să învețe o meserie. Iar data pe care o propunem pentru a fi sărbătorită trebuie să fie o zi lucrătoare din timpul anului școlar. Astfel, se pot organiza întâlniri cu angajatorii, companiile pot organiza ziua porților deschise și pot avea loc manifestări de promovare, atât în mediul școlar, cât și în cel de afaceri.

De aceea, propunerea noastră a fost în mod expres: Ziua Meseriilor – 25 noiembrie, sărbătoare națională, zi lucrătoare.

Florica Cherecheș, vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților.”


Știrea inițială:

Românii ar putea avea o nouă zi liberă în data de 25 noiembrie. Mai mulţi parlamentari au iniţiat un proiect legislativ pentru a institui la această dată Ziua Naţională a Meseriilor.

Every Day Life In Romania
Foto: Gulliver/Getty Images

Aleşii vor să promoveze astfel învăţământul profesional şi tehnic. Proiectul de lege, iniţiat de deputatele Raluca Turcan şi Florica Cherecheş, este semnat de mai mulţi parlamentari PNL, USR şi PMP. Prima Cameră sesizată este Senatul.

După minivacanța de Sfânta Maria pentru care bugetarii au primit 3 zile libere, următoarea zi libera ar putea fi în noiembrie pe 25. Tot în noiembrie mai avem o zi liberă în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei. 

În ultima lună din an sărbătorim Ziua Naţională, la 1 decembrie. Iar în 25 şi 26 decembrie suntem liberi de Crăciun. Anul acesta cad marți și miercuri zilele libere de Crăciun, așa că foarte probabil, Guvernul va da liber și în Ajun, pe 24 decembrie, astfel încât, legat cu weekendul, iese o minivacanță de cinci zile.

Ar mai fi o variantă pentru finalul lui 2018.  Dacă ar fi libere și zilele de 27, 28 și 31 decembrie (zile care ar putea fi recuperate în ianuarie 2019, prin program prelungit), angajații ar intra în vacanță vineri, pe 21 decembrie, urmând să revină la serviciu abia pe data de 3 ianuarie 2019.

Calendarul zilelor libere în 2018

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri