Paradoxul rețelelor sociale: pot duce la singurătate. Care este primul semn că le folosim prea des

Data publicării:
retele sociale telefon
FOTO: Shutterstock

Ce-i prea mult strică, spune o vorbă, şi este perfect adevarată dacă ne gândim la social media. Reţelele de socializare ne ajută să fim în legătură unii cu alţii, să descoperim oameni interesanţi şi locuri noi, dar psihologii ne atrag atenţia că din ce în ce mai multe persoane ajung la dependenţă.

Cred că încercăm să ne rupem de realitate. La fel că la orice dependență, și dependență de social media este o dependență prin care ne rupem de ceea ce trăim în prezentul cotidian”, spune Alina Ciupercovici, psihoterapeut specializat în tratarea adicţiilor.

Alina Ciupercovici este psihoterapeut specializat în adicții. La clinica ei din Suceava ajung din ce în ce mai mulți părinți îngrijorați.

Vin și ne spun: fiul sau fiica mea nu mai socializează, nu mai iese afară, stă tot timpul închisă în camera pe calculator și își dau seama că ceva se întâmplă”, spune Alina Ciupercovici, psihoterapeut specializat în tratarea adicţiilor.

Dependența aceasta de comunicare, care este o falsă comunicare într-un fel, este o comunicare de suprafață care nu atinge dimensiunile profunde ale personalității”, explică Aurora Liiceanu, psiholog.

Jumătate dintre români stau pe Facebook, iar în ultima vreme prinde din ce în ce mai mult teren Instagram. Numărul celor care au cont pe această rețea tocmai a depășit un milion în luna martie și este de 11 ori mai mare decât în aceeași luna a anului 2014.

Jurnalista Digi24 Iulia Ionescu este foarte activă pe rețelele de socializare. O ajută să fie la curent cu noutățile, dar și să găsească oameni interesanți pentru materialele pe care le face. Și-a dat, însă, seama că stătea chiar și 4 ore pe zi pe social media. Cum a ajuns la un echilibru?

În momentul de față eu am toate notificările oprite pe telefon. Am notificările pornite doar la Whats App, pentru că mă ajută să păstrez legătură cu colegii mei mai ales la serviciu, dar în rest le opresc și întru pe Facebook, Instagram și orice altă rețea de socializare doar atunci când am nevoie”, spune Iulia Ionescu, jurnalistă Digi24.

Există și aplicații pe care putem seta o limita de timp petrecut pe telefon, iar dacă o depășim vom primi notificare. Una dintre ele se numește Moment, dar această opțiune costă 20 de lei. O altă varianta este să va uitați direct în telefon. Puteți vedea cât ați folosit fiecare aplicație, doar că nu există posibilitatea să primiți notificare dacă stați prea mult.

Unde trebuie să intrăm? Settings, la battery, în limba română baterie și vedem exact aplicațiile pe care le avem în telefonul mobil și putem vedea... Da, eu am stat 16 minute pe Instagram, în ultimele 24 de ore”, afirmă Iulia Ionescu, jurnalist Digi24.

Este nevoie să se facă diferența între a fi în pas cu noutățile și a fi conectat și nevoia compulsivă de a fi acolo. Ce se întâmplă dacă nu întru pe Instagram astăzi”, spune Alina Ciupercovici, psihoterapeut specializat în tratarea adicţiilor.

Dependența de rețelele de socializare poate duce, paradoxal, la singurătate, dar și la anxietate sau chiar depresie. În plus, aceste persoane sunt mai sedentare și astfel crește riscul de a avea probleme cu greutatea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Nu crede nici în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...