Parlamentul pregătește interzicerea debranșării de la sistemul de încălzire

Data actualizării: Data publicării:
calorofer
Repartitoarele de căldură devin obligatorii. Foto: Agerpres

Cei care depind de sistemul centralizat de încălzire ar putea rămâne legaţi definitiv de acesta! În Parlament se dezbate modificarea legii energiei termice, la propunerea primăriilor. Autorităţile locale ar putea stabili anumite zone în care oamenilor le va fi interzis să se debranşeze.

În Capitală, schimbarea legii energiei termice ar urma afecteze cele 526.000 de apartamente racordate la RADET. Primăria vrea introducerea unor zone unitare de încălzire pentru a evita pierderile din sistem provocate de debranşările masive.

Primăria Municipiului Bucureşti a solicitat introducerea în actul normativ a zonelor unitare de încălzire de aşa natură ca acolo unde există reţea de termoficare să fie aproape imposibilă debranşarea, doar în condiţii foarte stricte. De asemenea, noua modificare a actului normativ prevede chiar destul de dificilă debranşarea încât acuma este necesar acordul vecinilor pentru debranşare. Este în concordanţă cu reglementările europene. Astăzi, capitalele europene şi cele care nu au avut sistem centralizat de termoficare introduc sistemul centralizat de termoficare. Este singurul sistem care poate asigura sustenabilitate unui oraş cu peste 200.000 de locuitori”, susține Sorin Chiriţă, city manager al Municipiului Bucureşti.

Modificarea legii termoficării este susţinută şi de reprezentanţii ANRE.

Vrem ca pe viitor să asigure pentru oraşele din România dezvoltări urbane eficiente economic, eficiente energetic și organizate, nu haotic așa cum s-a întâmplat în multe locuri până în acest moment”, susține Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE.

Asociaţiile de proprietari sunt însă nemulţumite.

O porcărie, o porcărie cruntă! Au creat până în prezent un sistem antagonic în care categorii sociale se dușmănesc, cei cu centrale, cei fără centrale, și de acum încolo vor amplifica aceste războaie civile. Este un abuz!”, afirmă Radu Opaina, președintele Asociației de Proprietari.

Critici vin şi de la bucureşteni.

- Cred că este o idee eronată. Fiind şi asociaţie de proprietari, consider că nu este nevoie să ai părerea tuturor celor din bloc, pentru că unii sunt pro şi alţii pe negativ.

- Nu ştiu cât e de avantajos, mi se pare o prostie!

Dacă în 1990, în toată ţara, erau trei milioane de apartamente legate la sistemele centralizate de încălzire, acum mai sunt doar 1,2 milioane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri