Pericolul din spatele serviciului care promite că răspunde la orice întrebare

Data actualizării: Data publicării:
telefon sms

Curiozitatea copiilor şi un telefon mobil pot dăuna grav bugetului familiei. Cei mici sunt îmbiaţi la televizor şi pe internet să folosească un serviciu care promite să le răspundă la orice întrebare. Numai că fiecare mesaj costă, iar utilizatorii sunt provocaţi la discuţii interminabile. Aşa că, la final de lună, părinţii au de plătit facturi uriaşe, relatează Digi24.

smartphone-1

Fiul lui Alexandru Zereş are nouă ani şi a devenit utilizator al serviciului cu un simplu SMS. Discuţiile - evident, contracost - au durat zile întregi. Părintele e revoltat.

Nu trebuie acordul părinţilor, nu trebuie să demonstrezi că ai peste 18 ani, este mult prea simplu să te abonezi la serviciul ăsta. Mi-a povestit fiul meu că nu a mai dat niciun mesaj, dar cu toate acestea au venit mesaje de genul: O fată a vorbit urât de tine. Vrei să afli cine e?”, spune Alexandru Zereș.

Iar curiozitatea costă. Mai exact, 1,5 euro, fără TVA, pentru fiecare SMS.

Se apasă pe vulnerabilităţile pe care le au copiii. Doar de la o anumită vârstă în sus ei au capacitatea de a înţelege ce înseamnă suma respectivă”, spune Cristina Fulop, psiholog.

Şi pe cât de uşor se încarcă factura, pe atât de greu e să scapi de serviciul respectiv.

„Ca să te dezabonezi, este suficient să trimiţi un sms cu textul STOP, la acelaşi număr de telefon. Evident, şi acest mesaj este taxabil. O altă variantă ar fi să intrăm pe site-ul companiei şi să apăsăm pe butonul dezabonare, însă este atât de mic scris, că abia îl vedem pe ecran”, relatează Ștefana Todică, reporter Digi24.

Reacția companiei care furnizează acest serviciu:

Acesta este un serviciu de diverstisment care funcționează prin SMS. Utilizatorii trimit întrebarea lor la numărul scurt pentru a primi informații de divertisment.

Având în vedere că este un serviciu de divertisment, serviciul nu are acces la nicio informație cu caracter personal și utilizează numai informații puse la dispoziția publicului de către ei înșiși.

Nu este un serviciu cu abonament, adică utilizatorii sunt taxati doar atunci când trimit mesaje text la numărul de telefon. Nu există taxe repetitive legate de serviciu. Serviciul respectă toate reglementările relevante din România. Acordul parental este necesar, însă datorită tipului de serviciu, nu putem controla acest lucru de fiecare dată, de aceea avem atenționări în contextele în care este posibil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri