Peripețiile din tinerețe ale regelui Mihai. Poveștile oamenilor din Săvârșin

Data publicării:
rege tanar masina casa regala
Foto: Casa Regală

România se pregăteşte să-şi înmormânteze ultimul rege domnitor. Săptămâna viitoare, trupul fostului suveran va fi adus în ţară. Între timp, i se aduc omagii în Capitală, la Palatul Regal, dar şi la Săvârşin, pe domeniul familiei regale. De acolo vă prezentăm un reportaj despre Majestatea sa, cu omenii care l-au cunoscut şi îndrăgit. A fost un om de cuvânt, care nu părea să aibă frică de nimic şi care iubea tradiţiile. Femeile îl preţuiau şi toţi bărbaţii îl respectau. Aşa vorbesc despre rege arădenii din Săvârşin, locul de suflet al Majestăţii Sale, unde îşi petrecea sărbătorile de iarnă.

Parcă și acum îl văd. Umbla toate dealurile, cu o maşină descoperită. Auzeam bătrânii. Povesteau cum s-a împotmolit. S-a băgat aproape de Mureş, pe nisip, a patinat şi s-a dus de s-a rugat de un băştinaş de l-a scos de acolo. Aşa, ca fapt divers, "cine dracu te-a băgat aici", şi-a cerut iertare. Aşa a fost!”, povestește un localnic.

Şi pasiunea regelui pentru aviaţie le-a dat emoţii. De altfel, ei ştiau deja că regele era în zonă doar auzind sunetul elicelor.

Eram tare bucuroşi să-l vedem. Ştiam că aici el stătea mai mult şi a avut avion aici şi am înţeles de la alţii că a trecut cu avionul pe sub podul Mureşului. Şi avea aici locul lui unde se simţea mai bine”, povestește un localnic.

„Cu intenţia de a ateriza, a văzut o femeie care ducea pe cap un coş. Mai pus pe şotii, a aterizat undeva la distanţă destul de mică, femeia s-a speriat şi s-a aruncat pe burtă. Femeia ducea pe cap ouă, ducea ouă să pună cloşca, sigur că a văzut că i s-au spart femeii toate ouăle. Să-şi ceară scuze, i-a dat femeii nişte bani încât putea să-şi cumpere o fermă de găini, nu ouă”, spune alt localnic.

Reuşea să îi intimideze şi pe cei mai curajoşi.

Povestea bunicul că a făcut o poză. L-a dus dânsul cu maşina. Bunicul s-a dus cu maşina sus şi când a venit jos: Majestate, vă duceţi singur, eu în maşină cu dumneavoastră nu mai urc”, povestește o femeie.

Înrudit cu toate casele regale al Europei, regele era încântat să-şi petreacă timpul printre ţărani. Era un om cald, spun cei care au avut ocazia să-l întâlnească.

„Îl îmbiem cu răchie, să vedem. Bea? Şi nu o vrut să beie, numai le-o mulţumit. Era tare popular”, spune un localnic.

Regele adora să colinde regiunea. Trecea Mureşul de la Săvârşin şi colinda pădurile. Acum, satul Căprioara e părăsit. Mai sunt doar câteva familii.

Tata ar fi vrut să meargă acolo, la înmormântare, că s-au cunoscut. Mi-a părut un om foarte serios. L-am apreciat tare mult. Şi plâng după el că a fost om bun”, spune un localnic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri