Plaja pentru copiii cu handicap, ocupată de nesimțiți: „E a românilor, e nisipul țării noastre”

Data actualizării: Data publicării:
cocalari la plaja

Plaja amenajată în Mamaia pentru copiii cu handicap este invadată de cei care nu vor să plătească pentru un şezlong. Profită de spaţiu, lasă în urmă multe gunoaie şi devin violenţi atunci când cineva încearcă să le atragă atenţia că nu au ce căuta acolo.

Turist: Ce face o persoană cu dizabilități pe pontonul ăsta?

Așa reacționează turiștii care nu vor să înțeleagă un lucru simplu: pontonul plutitor este destinat doar copiilor cu dizabilități. Zi de zi, terapeuţii fac eforturi mari să îi alunge pe cei care nu respectă regulile și se tolănesc unde nu le este locul.

Mulți fac plajă pe acest ponton și trebuie să-i dau jos, cam o dată la 10 minute. Alții își beau cafeaua sau chiar mănâncă pe acest ponton”, spune Dorian Barbu, supraveghetor plajă.

Turist: Nu văd nicio restricționare, nu știam, dacă vedeam ceva...

Reporter: Dacă era vreun semn, vă urcați pe el?

Turist: Cum să mă urc? Ți se pare că sunt om de urcat?

De fapt, cei care încalcă teritoriul copiilor cu probleme nu au cum să nu ştie că greşesc. Cu toate acestea, paznicii plajei terapeutice au mereu de furcă. Sunt destui care transformă zona în bar de joasă categorie.

Un adult ce mi-a răspuns că el consumă bere, deoarece medicul i-a prescris consumul cu bere și el se tratează, e o altă terapie descoperită de el”, spune Adrian Gemănaru, psiholog terapeut.

Explicaţiile lipsite de respect vin des de la cei care încalcă teritoriul. Conceptul de plajă terapeutică a fost adus în țară de un psiholog din Constanța. Are 2.000 de metri pătraţi, rampă de acces, ponton plutitor şi fotolii mobile, pentru ca şi cei cu dizabilităţi să se bucure de mare şi nisip.

Amenajată de o organizaţie neguvermanetală care a adunat donații de 40.000 de euro pentru această idee, plaja este pentru unii... proprietate comună.

Turist: Plaja este a tuturor românilor și am venit în România să facem plaja pe nisipul țării noastre.

Cine nu respectă regulile plajei pentru copii cu dizabilităţi riscă amenzi care ajung la 500 de lei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri