Porcul, brand de țară. Ironiile lui Cărtărescu

Data actualizării: Data publicării:
cartarescu in fata ta

Ironii lansate de Mircea Cărtărescu în legătură cu un subiect controversat. Porcul ar putea fi brandul de ţară al României, conform meniului tradițional, glumeşte scriitorul. Invitat la emisiunea „În faţa ta”, el a comentat şi propunerea ca oaia să fie simbolul naţional.

„Eu nu cred că trebuie să inventezi un brand care n-a existat. Românii n-au avut un brand al lor, nu sunt cunoscuți în lume după un singur lucru, nici măcar portul popular”, a spus scriitorul.

Ok, punem oaia, de ce să nu punem porcul? Românii mănâncă mai degrabă porc decât oaie. Oaia nu e cel mai deștept animal, e un animal docil, manevrabil, care trăiește cu capul în pământ. Dacă putem compara populația României cu o turmă, sigur, e turma care votează cu cine trebuie”, a adăugat Mircea Cărtărescu.

Pe 30 mai, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a arătat deschis ideii de a schimba actualul brand de ţară al României, frunza, cu oaia, motivând că „oaia este o statuie vie” şi că frunze are toată lumea, dar oi ca în România – nu.

Lângă oaie găseşti o frunză, lângă frunză nu poţi să găseşti o oaie”, a spus Daea.

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre a spus că nu se pune problema schimbării brandului de țară în acest moment, dar că oaia ar fi un simbol potrivit.

Este vreo ruşine că discutăm despre simbolurile României, despre Mioriţa? Este vreo ruşine că ne folosim de legendele României? În primul rând trebuie să ne gândim că trebuie să promovăm România în interiorul ei, pentru că cei mai mulţi turişti sunt în interiorul României. Este vreo ruşine că le reamintim românilor de legende şi de simbolurile naţionale?”, a spus ministrul.

La începutul acestei luni, Daea a subliniat iarăşi rolul jucat de creşterea oilor în România. „Oaia a unit generaţii, oaia a descoperit muntele şi a populat muntele. Oaia a dat mâncare şi ne-a îmbrăcat, oaia a dezvoltat industria lânii, oaia a creat localităţi, a generat comune şi frumoase comune, uitaţi-vă în Sibiu, oaia a sudat generaţiile, tata cu fiul, bunicul cu nepotul. Mărginimea Sibiului este construită din lâna oii, din brânza oii, din mielul oii. Astăzi, sigur că oaia are doar dorinţa de a fi înţeleasă de toţi”, a spus ministrul Agriculturii.

Urmăriți AICI interviul integral cu Mircea Cărtărescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri