Povestea românului care a făcut istorie în Germania: „A fost situația în sine extrem de neobișnuită”

Data publicării:
primar gorlitz octavia ursu

Românul care a făcut istorie în Germania se numește Octavian Ursu și anul acesta a devenit primar la Goerlitz, în Saxonia, cel mai estic oraș al Germaniei, aflat la granița cu Polonia. De ce a făcut istorie? Nu numai pentru că este primul român care devine primar în Germania, dar și pentru că a reușit să coalizeze toate forțele politice împotriva contracandidatului său, într-o regiune în care frustrarea foștilor cetățeni ai Germaniei de Est a dat aripi extremei dreapta și naționalismului. Românul, muzician la Filarmonica din Goerlitz, a câștigat în fața unui extremist de dreapta, fost polițist. Cu alte cuvinte, un imigrant a câștigat în fața unui naționalist german, la el acasă.

Octavian Ursu a devenit primar în Goerlitz, Saxonia, în urma alegerilor care au avut loc la mijlocul lunii iunie, anul acesta. A candidat din partea CDU, partidul Angelei Merkel, dar a fost, de fapt, reprezentant al tuturor forțelor democratice, intrând în luptă cu extrema dreaptă.

Sistemul alegerilor primarilor în Germania este cu două tururi, dar spre deosebire de cel din România, în turul al doilea intră din nou toți candidații și câștigă cel care are cele mai multe voturi. Pentru că în primul tur - desfășurat concomitent cu alegerile europarlamentare - a ieșit pe primul loc candidatul AfD, în turul al doilea toate celelalte forțe politice democratice și-au retras candidații, pentru a maximiza șansele românului aflat de 30 de ani în Germania.

„Nu a fost vorba numai de persoana în sine sau de partidul în sine, ci a fost vorba de ce se întâmplă cu orașul nostru în situația respectivă”, a declarat cu modestie Octavian Ursu într-un interviu luat de Cosmin Prelipceanu la Bucharest Forum 2019, organizat de institutul Aspen România. El a explicat care a fost strategia pe care a aplicat-o și pe ce și-a axat discursul în campania dintre cele două tururi, ceea ce i-a permis să ajungă la succes.

AfD, partid de extremă dreaptă, este prezent în parlamentele tuturor landurilor, dar nu avea nicio primărie câștigată, iar la Goerlitz se aștepta practic să aibă pentru prima dată și un primar. În aceste condiții, campania a fost foarte polarizată, iar Octavian Ursu a fost atacat pe tema faptului că este imigrant român. „N-a fost nicio surpriză, m-am așteptat la acest lucru, dar am ignorat faptul respectiv, n-am început să mă cert cu el (cu contracandidatul AfD - n.r.) pe această temă, pentru că eu cred că n-are niciun sens și am încercat să mă axez pe temele importante ale orașului”, a explicat Octavian Ursu. „A fost situația în sine extrem de neobișnuită. În regiunea noastră nu sunt prea mulți străini, bine, eu practic nu mai sunt străin, sunt cetățean german, dar având această biografie, pentru mulți dintre concetățenii mei încă sunt străin”, a povestit primarul din Goerlitz.

Citiți și: Anchetă a Poliției Germane după ce Octavian Ursu, primarul român din Görlitz, a fost amenințat

Povestea imigrantului român ajuns primar în Görlitz. Octavian Ursu: „Să se observe că există şi altfel de oameni care vin din România”

Urmăriți mai jos interviul integral, prezentat în exclusivitate de Digi24:

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri