Premieră în Armata Română: soț și soție în Afganistan

Data publicării:
sot si sotie

Premieră pentru Armata României. Doi militari din Iaşi, soţ şi soţie, vor pleca împreună în misiune în Afganistan. Nu au luat uşor această decizie, mai ales că acasă vor lăsa doi copii ce rămân în grija bunicilor. Cei doi soţi au însă sprijinul familiei şi pleacă cu gândul că cele şase luni departe de casă vor trece repede.

Ordinea și disciplina sunt reguli de baza în familia Sîrbu din Iași. Cei doi soţi, Mihaela și Cătălin, sunt militari în Armata Română. Sunt căsătoriți de opt ani și au doi copii, Patrik, de 4 ani și Crina, de 7 ani.

Sunt obișnuiți să facă totul în familie și, pentru că sunt de nedespărțit, tot împreună vor trece și prin experiența vieții lor.

„Am luat decizia de a merge și a participa la următoarea misiune a Batalionului în Afganistan. Am zis din capul locului, ori mergem amândoi, ori nu merge niciunul”, spune Cătălin Sîrbu, militar.

Vestea nu i-a surprins pe apropiaţii familiei, așa că rudele îi susțin și îi vor ajuta. Copiii vor rămâne, timp de șase luni, în grija bunicilor, iar cu părinții vor sta de vorbă online.

„Prin internet, slavă Domnului că s-a inventat. Am luat un laptop pentru ei și rămâne acasă și o să luăm și noi ceva acolo sau telefoanele”, spune Mihaela Sîrbu, militar.

„Dacă asta a fost decizia lor n-am avut încotro, trebuie să îi sprijinim, cum i-am sprijinit și până acum. Facem tot posibilul ca copiii să fie în siguranță”, adaugă Constantin Sîrbu, bunicul copiilor.

Cătălin va fi la a doua misiune într-un teatru de operații. A mai fost tot în Afganistan, în 2010.

„M-a ajutat mult în viața și cariera de militar. Am un plus, cred eu, față de cei care n-au mai fost și pot să și ajut, în special soția”, mai spune Cătălin Sîrbu, militar.

(O să îți fie dor de ei?) Da, dar eu cu Patrik, când auzim că vin, imediat facem ceva pentru ei. O surpriză”, spune Crina Sîrbu, fiica celor doi militari.

Alături de Mihaela şi Cătălin, alți peste 400 de militari români vor pleca în regiunea Kandahar, ca să apere baza aeriană și să sprijine armata afgană.

„Sunt foarte implicați amândoi, eu personal mă pot baza pe ei pentru misiunea pe care urmează să o desfășurăm anul viitor în teatru de operații Afganistan, s-au adaptat foarte repede, s-au acomodat cu specificul misiunii”, afirmă lt. Alexandru Neculăeș, comandantul Plutonului 2, Campania a IV-a.

Misiunea va începe anul viitor, în februarie, și va dura jumătate de an. Este pentru prima dată când doi soți pleacă împreună într-o misiune în Afganistan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri