Preotul în slujba copiilor are nevoie de ajutor

Data publicării:
florin danu popa

Într-o Românie în care botezul, căsătoria şi moartea sunt taxate de biserică la fel ca birurile impuse de stat, există şi preoţi care nu-şi vând predicile pe arginţi şi îşi slujesc loiali comunitatea. În satul Lada, din Tătărăştii de Jos, Teleorman, părintele Florin Danu a construit un aşezământ social unde copiii sărmani mănâncă şi îşi fac temele zilnic. Le este şi duhovnic şi părinte şi frate. Povestea este frumoasă, dar are şi bariere. Şcoala are nevoie de o centrală termică. Şi pentru că nu există bani, oamenii continuă să creadă-n miracole şi-n sprijinul oamenilor buni.

Părintele citează din Evanghelie, dar o traduce cu har, în poveţe isteţe, despre conduita-n viaţă. Comunitatea îl place, copiii îl plac. Preotul se îngrijeşte să le fie bine. Îi îmbracă şi îi încalţă pe cei nevoiaşi. Le pune zilnic pe masa cantinei sociale, clădită din sponsorizari, 70-80 de porţii de hrană caldă şi dulciuri. Iar cei care vor îşi fac temele tot aici, în aşezamântul social. Părintele le pune la dispoziţie profesori pentru gramatică şi limbi straine.

-Dacă părintele Danu ar pleca într-o zi de aici?

-S-ar schimba total. Păi el ne susţine cu rezultatele la şcoală.

-Ne ajută să învăţăm mai bine. Facem engleză, română.

-Dar până să vină părintele Danu aici, nu făceaţi toate astea?

-Nu! Nu făceam deloc! Nu făceam meditaţii, nimic... Era altfel...

Aproape 300 de copii învaţă la Tătărăştii de Jos. Şcoala este îngrijită. Dar de când dă bruma şi până pleacă zăpada se simte din plin sărăcia.

-Cum este la şcoală?

-La şcoală este ok, dar este puţin friguţ. Avem nişte calorifere, dar încă sunt reci. Sobele iarna nu fac faţă să încălzească toată clasa. Şi noi tremurăm... Dar...

Ca să le facă iernile mai uşoare, preotul a montat calorifere în şcoală. 42! Centrala care să le încălzească a rămas însă pe lista dorinţelor mari.

Florin Danu, preot: „Ne-am blocat din cauză că nu putem să achiziţionăm centrala. Cine poate, dacă poate să ajute o firmă de specialitate cu centrala, să ne ajute direct cu produsul, sau cu bani pentru achiziţionarea ei. La gata, cu accesorii, cu coşuri, în jur de 9 mii de euro.”

9.000 de euro. Atât costă, uneori, fericirea unor copii. Cei care vor să scrie cu căldură epilogul acestei poveşti, îl pot contacta pe părintele Florin Danu.

Florin Danu, preot: „Prin profilul meu de Facebook, preot Danu Florin, pentru că acolo se vede şi activitatea. Se poate lua legătura direct cu şcoala. Fiecăruia cum îi este mai uşor.”

Sprijinul financiar poate fi acordat în contul Asociaţiei "Mană Cerească", cea care asigură hrana zilnică şi serviciul after schol pentru copiii nevoiaşi din Tătărăştii de Jos, Teleorman.

CONT Bancar: Asociaţia "Mană Cerească" : RO37RNCB0248125864690001

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri