Video Primăria din Alexandria face cinste pensionarilor cu delicatese franțuzești. Ce cred aceștia că reprezintă „bușeurile”

Data actualizării: Data publicării:
pensionari alexandria

Primarul din oraşul Alexandria, „capitala” Teleormanului, organizează un ospăț pentru pensionari într-unul dintre cele mai bune restaurante din oraş. 500 de vârstnici care iubesc petrecerile vor fi răsfățați cu un meniu plin de franţuzisme: bușeuri şi terină. Acestora li se adaugă, pentru un plus de veselie, şpriţ şi lăutari. Chiolhanul din bani publici se ţine în prag de campanie pentru Cotroceni, dar edilul PSD jură că nu are legătură cu politica.

Reporterul Digi24 a întânit pe o bancă în oraș trei pensionari pe care îi întreabă despre petrecere:

- Bușeuri cu icre de crap, în meniu.

- Ei... ce să spun!

- Ce-i ăla bușeu cu icre de crap?

- Bușeul? E... salată!

Alexandria, 2019. Șase zile până la marea petrecere cu... bușeuri. Primarul se pregătește să le facă cinste seniorilor locali. De ani buni, pe 1 octombrie, de ziua persoanelor vârstnice, aici în oraș așa-i tradiția: se pune deoparte o sumă de bani publici, se alege un restaurant cochet, se plătește un meniu și se petrece cu șpriț și lăutari în onoarea pensionarilor.

Anul acesta, însă, pentru edil, bairamul pică... precum sarmaua-n post.

Reporter: Este cu 11 zile înaintea debutului campaniei electorale pentru Președinție.

Victor Drăgușin - primar Alexandria: Nu eu am pus nici 1 octombrie, ca zi a pensionarilor, nici data alegerilor prezidențiale. Cred că agenda trebuie să urmeze cursul firesc.

Din cei 11.000 de pensionari ai Alexandriei, 500 vor mânca și vor bea cu primarul la masă. Norocoșii au fost aleși de președinții celor opt asociații locale și stârnesc deja invidii sau comentarii acide.

- Mergeți la petrecerea primarului?

- Nu sunt invitat, spune un pensionar.

- Dar cine e invitat?

- Ăștia... Au oamenii lor. Tot pensionari. Niște oameni care îi ajută pe ăștia, care sunt oamenii lor. Eu n-am fost niciodată la invitația pensionarilor. Nu am fost niciodată! N-am fost invitat.

Alții, mai norocoși, au deja amintiri bogate de la petrecerile pentru vârsta a treia.

- Este primul an când mergeți sau ați mai mers?

- Ei, pe dracu primul an! E cam al treilea.

- A fost pe bază de invitație?

- Pe invitație, da!

- Sunteți în asociațiile astea de pensionari, nu?

- Da!

Cât costă meniul, stropit cu alcool și muzică, de la petrecerea pensionarilor

Pentru petrecerea pensionarilor primarul a făcut licitație. Coincidență sau nu, a câștigat patronul unui restaurant cu care edilul admite că este în relații bune.

- Dar vă e prieten?

- Domnule... Cred că nu este om de afaceri din Alexandria cu care să nu mă cunosc și să n-am o relație bună. Cred că nu există unul, spune Victor Drăgușin, primarul din Alexandria.

Primăria plătește 75 de lei, de invitat, pentru un meniu care promite calorii ...siciliene și franțuzești. Printre măsline, caprese, crochete și terine, cheflii vor gusta și-un preparat popular în Bărăgan, dar... primenit franțuzește și botezat... fistichiu.

Celebrul bușeu este format dintr-un foietaj cu icre de crap, care este acesta! Aperitivul este compus din zece produse. Și apoi mai avem felul 2, piept de pui cu legume, cotlet de porc frăgezit în vin, cartofi la cuptor, salată de varză, desert și băutură”, explică Claudia Colțatu, reprezentantă a restaurantului.

„Alcool înseamnă și vin, înseamnă și tărie, apă minerală, sucuri. Și-o formație. Că până la urmă, nu poți să stai să asculți la radio”, explică primarul Victor Drăgușin.

Până marți... e vreme și pentru un play-list ideal pentru pauza lăutarilor. Din partea unei melomane care vinde CD-uri și casete ca pe vremuri, în Oltcitul cârpit, parcat pe drumul spre piață, o sugestie:

- Îi asigurați muzica primarului!

- Dar bineînțeles! Dacă trimite pe cineva să-i dau CD-ul, că, oricum, nu prea vrea pe casete. Nu e nicio șansă pe casete.

- Ce i s-ar potrivi primarului?

- Nu prea știu genul dânsului.

- Păi... tot așa.

- E trecut de 50.

- Este trecut. Dar depinde.

- Mai săltărețe, mai...

- Cred că i s-ar potrivi mai săltărețe!

În loc de epilog, un anunț proaspăt de la organizator: pentru siguranța invitaților, la chermeză va fi ca la meci! Pensionarii petrecăreți vor fi supravegheați de medicii din două ...ambulanțe.

Reporter: Cătălin Firoiu

Operator: Sorin Reiter

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri