Produse electronice gândite în România, fabricate de alții

Data publicării:
monitor

Fabricat după o idee românească ar putea să scrie pe milioane de produse electronice gândite la noi şi fabricate pe tot mapamondul. Zeci de mărci de maşini folosesc de exemplu creativitatea inginerilor noştri. Electronica României, şi ca idei, şi ca produse, devine astfel una din principalele ramuri ale exportului.

Bordul celor mai cunoscute și apreciate mașini din lume conţine şi părți concepute în România.

Avem un mic calculator care e practic o placă video care dă out-put-uri video și control de motoare, turație viteză”, afirmă Cosmin Moise, Continental, Automotive, Timișoara.

Firme internaţionale de automotive au dezvoltat în țară centre de cercetare-inovare-dezvoltare cu rezultate spectaculoase. Munca oamenilor de acolo este înglobată în automobile de top.

Şi nu doar domeniul auto beneficiază de pe urma electroniştilor noştri. Cam tot ce presupune tehnologie are şi o contribuţie românească. De la aparatură electronică medicală, instrumente didactice, până la bancomate şi POS-uri.

Producția se face în China, în Taiwan, peste tot în lume dar concepția este făcută pe o stradă în Cluj-Napoca”, afirmă Dan Pitică, prorector Universitatea Tehnică Cluj.

România nu exportă însă nu numai concepte. Avem şi fabrici care produc componente pentru aceste industrii.

„În ceea ce privește exportul, INS-ul arată un export de 3 miliarde pe 2015, și sunt convins că anul acesta se va depăși semnificativ cifra de 3 miliarde euro export”, spune Alexandru Borcea, președintele Asociație Române de a Industrie Electronice și Software.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri